SKL: ”Vi Måste luckra upp bestämmelser”

2016-02-14 23:00  
Åsa Furén Thulin.

SKL håller med om att problemen inom socialtjänsten fanns redan före flyktingvågen.<br/>– Men det är klart att den inneburit en påfrestning på organisationen och ledarskapet, säger Åsa Furén Thulin på SKL.

Före flyktingvågen hade socialtjänsten cirka 30 000 barnplaceringar i landet. Under 2015 placerades ytterligare 35 000 barn, det var nya ensamkommande flyktingbarn.

Åsa Furén Thulin, sektionschef på avdelningen för vård, med ansvar för social omsorg och stöd, menar att kommunerna redan har tagit tag i socialtjänsten, och att flyktingsituationen satt ytterligare fokus på det.

SKL har dragit i gång ett utvecklingsarbete och reser runt och träffar representanter från både län och kommuner. Mötena syftar till att starta förändringsarbeten. SKL har med sig en lista med 44 förslag till förändringar.

– Dem vi träffat hittills har fokuserat på kommunal samverkan över gränserna, att stötta varandra när det gäller introduktion för nya medarbetare och kompetensutveckling. Många jobbar också med ett nära ledarskap, säger Åsa Furén Thulin.

Hur löser ni den akuta situationen med bland annat brist på socionomer?

– Just ni finns ett socionomkrav på myndighetsutövningen. Vi måste luckra upp den bestämmelsen under en övergångsperiod och hitta sätt att validera personal till socialtjänsten från andra yrkesgrupper, till exempel beteendevetare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen