Skitjobb lika illa som arbetslöshet

2012-12-06 08:06 Elisabeth Vene  
Sally McManus

Det är lika illa för psyket att ha ett dåligt jobb som att vara arbetslös. Båda grupperna drabbas i samma utsträckning av ångest och depression.

Vi utgår ifrån att man mår bättre av att jobba än att vara arbetslös. Och det finns forskning till stöd för detta. Nu har några australiensiska och brittiska forskare undersökt om den självklara sanning verkligen gäller för vilket skitjobb som helst. De har graderat jobbens kvalitet utifrån psykosociala faktorer: låg kontroll, höga krav, osäkerhet och låg jobbstatus. 2 603 personer, 21-54 år, som antingen var arbetslösa eller hade riktigt lågrankade jobb svarade.

Det visade sig inte finnas någon som helst skillnad mellan grupperna när det gäller vanliga psykiska åkommor som ångest och depression. Båda grupperna var betydligt oftare drabbade av mental ohälsa än människor med högkvalitetsjobb, det vill säga jobb med variation, kontroll, säkerhet och stöd.

- Att få de arbetslösa tillbaka i arbete är förstås viktigt i recessionsdrabbade Storbritannien. Men våra resultat belyser hur viktigt det är att titta på hur det går till på arbetsplatserna och visa att försöken att öka sysselsättningen sker på bekostnad av jobbens kvalitet, säger forskaren Sally McManus på Nat Cen, ett oberoende centrum för social forskning.

Artikeln har blivit publicerad i den internationella tidskriften Psychological Medicine.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö