Skenan stoppar smittan

2011-12-18 23:00  

Nålsticket riskerade att smitta henne för livet. Men i stället blev det startskottet för ett nytt världspatent. En plastskena ska skydda sjukvårdens personal när de tar livsviktiga prover.

Sonia Gustavsson såg ett problem och hittade en lösning. Efter jul lanseras hennes uppfinning och hon blir den första undersköterskan med ett världsomspännande patent.

– Man behöver inte vara ingenjör för att komma på lösningar på problem.

Sonia Gustavsson har jobbat som barn- och undersköterska i hela sitt liv. Sedan 1999 jobbar hon på förlossningsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm. För ett par år sedan blev hon stucken av en spruta när hon skulle ta ett navelsträngsprov.

– Att göra ett navelsträngsprov är ett viktigt men risk- och stressfyllt moment. När barnen kommer ut har vi en halv minut för att ta provet som ger livsviktiga besked. Bland annat om eventuell syrebrist, säger Sonia.

När hon blev stucken i handen blev hon rädd, barnets mamma var nämligen missbrukare och man visste inte om hon hade några sjukdomar. En lång väntan följde och inte förrän efter ett halvår kom det sista provsvaret.

– Jag hade inte fått någon smitta, men om jag hade smittats av exempelvis Hepatit C hade jag inte bara fått en allvarlig sjukdom, jag hade också förlorat mitt jobb, säger Sonia.

Stickskadan blev startskottet till uppfinningen Stick Stop och nu har Sonia tillsammans med SLL Innovation, Landstingets utvecklingsavdelning, tagit fram en plastskena för navelsträngen som ska skydda mot att sticka sig själv i handen.

– När jag fick idén såg jag en kapad trädgårdsslang som man knep runt navelsträngen framför mig. Sedan frågade jag min mamma vad hon tyckte att uppfinningen skulle heta och hon sa direkt Stick Stop och så blev, säger Sonia.

Namnet är också internationellt gångbart vilket är bra då Stick Stop har fått ett världsomspännande patent.

– Jag är klurig och påhittig av naturen och som många andra kvinnor är jag van att hitta ekonomiska och tidseffektiva lösningar på problem i vardagen.

Uppfinnarådran kommer från Sonias morfar som under sin livstid ofta hittade innovativa lösningar på olika problem.

– Han var påhittig och det var också han som lärde mig att inte prata för högt om idéer innan de är verklighet, han blev nämligen bestulen på en av sina idéer innan han hann ta patent på den, säger Sonia som har lärt sin läxa och är förtegen om vad hon har för andra idéer på lager.

– En av mina nya idéer handlar också om att förenkla inom sjukvården, men mer kan jag inte säga.

Till våren ska Sonia och säljarna på Mediplast, som är ansvariga för att sälja Stick Stop, resa runt på förlossningsavdelningarna på Sveriges sjukhus för att berätta om stickskyddet.

– Det ska bli jätteroligt. Världshälsoorganisationen har som mål att vi ska ta navelsträngsprov på alla världens barn, men i dag är det inte så. Om min uppfinning kan hjälpa till att göra arbetet säkrare känns det väldigt bra.

Fredrik Söder

SLL Innovation

SLL Innovation plockar upp och vidare-?utvecklar Stockholms vårdanställdas bästa idéer till praktiska nya produkter, som kan underlätta vårdpersonalens arbete.

Hittills har SLL Innovation sålt ett tiotal olika prototyper till medicinteknikföretag, vars försäljning så småningom inbringar royaltypengar till både sjukhuset och den enskilda uppfinnaren.

Sonia Gustavsson

Ålder: 49 år

Gör: Undersköterska på förlossningen under arbetstid och uppfinnare i det nystartade företaget S.G produkter på fritiden.

Bor: Hammarbyhöjden.

Familj: Barnen Frida, 28, Viktor, 25, och barnbarnet Emil, 2, samt en ny kärlek.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen