”Skaffa dig ett riktigt jobb”

2015-10-13 10:11 Elisabeth Vene  

- Ofta är det yngre killar - då får man höra saker som skaffa dig ett riktigt jobb, berättar Mona Hägglund, parkeringsvakt på Östermalm i Stockholm.

"Vi syns väldigt tydligt i våra reflexvästar. Det sprider sig som en löpeld när vi är på gång. Det är jättebra, för då behöver vi inte göra så mycket sedan. Vi är ju inte ute för att lappa bilar, utan för att få förarna att flytta på dem.

Vissa tar bara lappen och kör iväg. Andra kommer med en förklaring och vill att vi ska riva lappen. Det händer att någon vevar ner rutan och skriker, ofta är det yngre killar som triggar varandra. Då får man höra saker som "Skaffa dig ett riktigt jobb" eller "P-fitta", det är riktigt fult.

Stockholms stad vill att vi ska gå två och två av säkerhetsskäl. Vi har gått några uppföljningskurser i hur man ska bete sig och skydda sig om det skulle hända något. Alla har också ett personligt säkerhetslarm. Då kommer polis och väktare inom några minuter. Man ska veta att det kan hända något. Men jag har aldrig känt oro eller blivit hotad under mina fem år som parkeringsvakt.

Jag krokar inte i om någon är dum, jag sänker snarare rösten, då brukar den som är arg dämpa sig. Det gäller att ha förståelse och sympati för andras humör och inse att de inte är ute efter mig personligen. De kanske har en dålig dag och så blir felparkeringen droppen som får bägaren att rinna över.

Staden skulle nog korka igen ganska snabbt utan oss. Trottoarer och parker skulle vara fulla. Transporter till butikerna skulle inte komma fram. Vi vill hjälpa folk att hitta en bättre plats att parkera på. Jag ser det här som ett serviceyrke.

Jag tror att livserfarenhet och personlighet avgör hur du tar människor. Jag ser mig själv som en glad och lugn och harmonisk person med bägge fötterna på jorden. När du pratar så lyssnar jag. Bemötandet ska vara trevligt, men rakt, inget dalt. Det är ju ändå ganska allvarligt om man har ställt bilen trafikfarligt.

Jag vill också säga att det även finns de som ger komplimanger och säger att vi gör ett bra jobb. Många stannar och pratar. Ibland tipsar de också. Om en lastplasts som ingen använder längre eller en bil som har stått på samma ställe under lång tid. Turister frågar oss gärna om vägen, uniform är förtroendeingivande."

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö