Servomuskler ger handskadad ny kraft

2014-01-19 23:00 Warda Khaldi  
Arbetarskydds frilansreporter Peter Pettersson testar handsken: ”Den är smidig och kopplad till styrenheten med en mjuk, platt kabel, som fästs runt armen med kardborrfästen. Om man bär utrustningen under en tröja eller jacka syns den knappast.”

Servohandsken ger ny kraft till försvagade händer.<br>– Jag kan hålla i verktyg trots att handen är skadad, säger Abdellatif Chaabane, snickare från Göteborg.

Den svenska uppfinningen gör det möjligt för fler att fortsätta jobba. Bakom servohandsken SEM ligger ett forskningsprojekt på Karolinska Institutet, KI, och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. 2006 bildades bolaget Bioservo för att utveckla en produkt och marknadsföra den.

– Många stängs ute från arbetsmarknaden på grund av funktionsnedsättningar i handen. Med servohandsken kan många komma tillbaka till jobbet och sådana som inte kunnat arbeta kan börja jobba, säger Tomas Ward, vd på Bioservo.

Alla som har ett försvagat handgrepp kan använda sig av servohandsken. Det kan handla om personer med förslitnings- eller krosskador men även sjukdomstillstånd som artros, artrit, fibromyalgi, stroke, tetraplegi, ms, als och Charcot-Marie-Tooth med flera diagnoser.

Efter att ha testat olika varianter blev Bioservo klara med den produkt man säljer i dag under 2011, och sedan 2012 marknadsför man servohandsken aktivt både i Sverige och utomlands.

Handsken träs på handen och täcker tumme, lång- och ringfinger. Den är sedan kopplad till en styrenhet som drivs av ackumulator­batterier. Styrenheten, som är lite större än en mobiltelefon, kan bäras på ryggen, på bröstet eller vid sidan av kroppen. Till exempel i ett bälte.

Så fort man greppar något aktiveras handsken och ger extra gripförmåga som kan ställas in på flera olika nivåer efter behov.

– Handsken börjar bli etablerad. Men det är fortfarande många som inte känner till de möjligheter den ger. Vi arbetar för närvarande aktivt för att informera företagshälsovården om vad den kan göra, säger Tomas Ward.

Snickaren Abdellatif Chaabane föll tre våningar och har i dag nästan ingen gripförmåga i vänster hand.

– Den kändes lite klumpig i början men efter två–tre veckor hade jag vant mig. Nu kan jag arbeta som tidigare, till och med klättra på stegar och hålla verktyg i vänster hand. Dessutom kan jag köra bil bättre när vänster hand kan gripa om ratten ordentligt, säger Abdellatif Chaabane.

Kostar 50 000 kronor

  • SEM står för Soft Extra Muscles.
  • En komplett handske kostar runt 50 000 kronor.
  • Arbetsskadade kan få stöd från Försäkringskassan som motsvarar det beloppet.
  • Arbetsförmedlingen kan bevilja motsvarande stöd till arbetssökande som skulle kunna få arbete med en handske som hjälpmedel för att klara arbetsuppgifterna.
  • Det går även att hyra eller leasa en eller flera handskar för 1 500–2 000 kronor per månad per styck.
  • En styrenhet kan delas av flera användare med personliga handskar som turas om att använda den.
  • Hittills har Bioservo levererat ett 30-tal servohandskar.

Warda Khaldi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö