Sången laddar upp kroppens batterier

2015-04-29 15:45 Elisabeth Vene  

Körsång som friskvård. Det erbjuds medarbetarna på kraftbolaget.<br/> – Jag känner mig mycket piggare och gladare, säger gruppchefen och sopranen Lisbeth Palo.

Alla som sjunger i kör vet att man är jättepigg efteråt, om man så släpade sig till körrepetitionen. Men är det så på riktigt?

– Halten av må-bra-hormonet oxytocin stiger, intygar Christina Grape Viding, som doktorerar i folkhälsovetenskap vid Uppsala universitet.

Hon blev nyfiken på varför hon själv känner sig så energisk och glad efter sina sånglektioner. Hon gjorde mätningar i blod och saliv i ett par studier, bland annat i samarbete med Stressforskningsinstitutet. Det visade sig att även halten av kroppseget testosteron ökar. Det är ett hormon som hjälper kroppen att bygga upp det stressen bryter ner.

– Glädjen och energin man får av sången är inte bara trevlig, det är faktiskt en batteriladdare, säger Christina Grape Viding.

På Skellefteå Kraft bejakar man körsångens hälsobringande effekter. Där finns Kraftkören, som varje torsdag klockan tolv samlar sina cirka 25 medlemmar från alla avdelningar på hela företaget till en timmes repetition.

– Det är roligt att ha en gemensam knutpunkt även med dem som man inte har med att göra på jobbet, säger Lisbeth Palo.

Hon är chef för en grupp som har hand om mätvärden, elavtal och fakturaunderlag och är Kraftkörens kontaktperson. Hon har varit med sedan den startade för 13 år sedan.

– Jag känner definitivt att jag blir piggare. Samtidigt blir jag lugnare, mindre stressad. Och så är det jätteroligt, den känslan tror jag att jag delar med alla körmedlemmar.

Medarbetarna bidrar med sin flextid, arbets­givaren bekostar körledaren och står för lokal.

– Vi tror att det är ett bra sätt för våra medarbetare att trivas och må bra på sin arbetsplats. På det sättet presterar de bättre, säger personalchefen Eva Lindberg.

Företaget erbjuder också mer traditionella friskvårdsaktiviteter.

– Vi försöker hitta ett utbud som är bra och motiverande för alla medarbetare, oavsett intressen.

Därför är körsång så hälsosamt

• Halten av må-bra-hormonet oxytocin ökar.

• Halten av kroppens eget morfin, betaendorfin, ökar.

• Halten av kroppseget testosteron ökar. Ger en uppbyggande effekt på vävnaderna.

• Den långsamma djupandningen sänker pulsen och blodtrycket.

• Immunglobulinet IgA påverkas, vilket kanske ökar motståndskraften mot infektioner. Även fibrinogen, som har med immunförsvaret att göra, påverkas.

• Stora muskelgrupper i kroppen stimuleras, till exempel mellangärdet och bröstkorgen.

• Diafragman masserar bukorganen.

• Lungorna får träna. En körövning är rena tränings­passet.

Källa: Noter om musik och hälsa av Töres Theorell, Stressforskningsinstitutet

 

En sång för bättre lagarbete?

Kördeltagare synkar sina hjärtslag och sin puls. Det har en forskargrupp vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet upptäckt. Nu ska forskarna undersöka om samarbetsförmågan ökar av den biologiska synkroniseringen.

 

Bara en av 20 är tondöv

Även den som inte kan sjunga eller spela kan relatera till musik. Bara 5 procent av alla människor är tondöva.

Källa: Töres Theorell, Stressforsknings­institutet

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö