Tidningen

Samverkan - mest en partssak

– Vi har inga mandat för att ställa krav på att man ska göra på det här eller det där sättet. Det är parternas sak att sköta samverkan enligt kapitel 6, säger Mikael Syk på Arbetsmiljöverket. Foto: Per Westergård.
På LO-TCO Rättsskydd ser man inte många tvister om samverkan kring arbetsmiljöfrågor, säger Sussanne Lundberg enhetschef på Rättsskyddet. Foto: LO-TCO Rättsskydd.
Det finns en iss frihet för parterna på arbetsmarknaden att bestämma hur formerna för samverkan ska se ut, påpekar professor Örjan Edström. Foto: Sofia Strömgren.

REGLER. Arbetsgivare och skyddsombud ska samverka för en bättre arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Att lagen efterlevs ska Arbetsmiljöverket se till, men det gäller inte samverkan.   – Brister det i samverkan enligt kapitel 6 hänvisar vi till parterna, säger Mikael Syk, på Arbetsmiljöverket. 

Publicerad

I första paragrafen i arbetsmiljölagens kapitel tre står det att arbetsgivare och arbetstagare ska samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Kapitlet handlar framför allt om skyldigheter för arbetsgivaren, förklarar Mikael Syk, enhetschef på Arbetsmiljöverkets juridiska avdelning. Som att det ska finnas ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöverkets uppgift är bland annat att se till att arbetsgivaren följer sam- och osa-föreskrifterna. Arbetsmiljölagen är ju en ramlag som preciseras via föreskrifter. 

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →