Saknade medicinsk kontroll

2017-10-09 00:00 Karin Nilsson  

Exponering för härdplast utan medicinska kontroller av arbetstagarna ledde till sanktionsavgift.

Arbetsmiljöverket krävde att Byggarna i Skaraborg AB skulle betala 16 800 kronor i sanktionsavgift. Verket påpekar att bolaget har brutit mot föreskrifter om medicinska kontroller i arbetslivet och i tillämpningen av föreskrifterna (AFS 2005:6). Bolaget har haft arbetstagare som exponerats för härdplaster trots att de inte genomgått medicinsk kontroll med efterföljande tjänstbarhetsbedömning. Tjänstbarhetsbedömningen ska vara dokumenterad av undersökande läkare i ett tjänstbarhetsintyg.

Bolaget har inte godkänt avgiften inom den angivna tiden och inte heller yttrat sig om verkets uppgifter.

Förvaltningsrätten konstaterar att bolaget har åtta anställda med uppgifter som gör att de exponeras för härdplaster. Bolaget har inte följt gällande bestämmelser. Att bolaget efter inspektionen har meddelat att man numera arbetar med produkter utan isocyanater föranleder ingen annan bedömning. Förvaltningsrätten bifaller ansökan och förpliktigar bolaget att betala avgiften.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer