Rädd att vår kollega kollapsar

2016-03-20 23:00  

EXPERTFRÅGAN. Hej! Vår kollega är jättestressad på jobbet och vi är alla oroliga för att han ska kollapsa totalt, kanske till och med ta sitt liv. Hur bör jag som skyddsombud agera i den här situationen?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Det du beskriver låter som en fruktansvärt allvarlig och akut situation. Det måste ni ta tag i omedelbart. Begär ett möte med ansvarig chef. Se till att ni får avlastat för den berörda personen. Gör upp en handlingsplan tillsammans och kör. Antagligen behövs det extern experthjälp, ta kontakt med företagshälsovården. Om det inte händer något i omedelbar närhet, så tycker jag också att du ska ta kontakt med Arbetsmiljöverket.

­– För att du ska känna dig bekväm i din roll som skyddsombud, så råder jag dig att ta kontakt med ett regionalt skyddsombud också.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Som skyddsombud tycker jag att du ska prata med din kollega och säga vad du upplever. Är du orolig för att din kollega ska ta sitt liv, tycker jag absolut att du ska vända dig till din närmaste chef. Denna tar då förhoppningsvis kontakt med din kollega eller vänder sig till personalavdelningen om det finns någon sådan. Tänk på att du inte har något juridiskt ansvar för din kollegas hälsa.

– Sitter alla i ett kontorslandskap kanske det kan vara bra att ha vissa regler, medan om någon har ett eget rum så kan det finnas andra regler.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöansvarig, Installatörsföretagen:

– Signaler på ohälsa ska tas på största allvar, och det är än viktigare om det är så allvarligt att personen antyder att den inte vill leva längre. Vi lever i dag i ett samhälle där begreppet livspussel styr oss. Vi ska vara aktiva och prestera hela tiden, både på jobbet, fritiden, hemma samt i sociala medier. Tid för återhämtning finns inte. När du som skyddsombud vill stötta, kan du till exempel uppmuntra kollegan att söka hjälp och att prata med personer i sin omgivning som den har förtroende för.

– Du bör även ta upp tecknen på ohälsan med era chefer, som har en skyldighet att agera.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö