Piggare nattarbetare med fejkat dagsljus

2011-05-22 23:00 Elisabeth Vene  
Reaktoroperatör Oscar Sundin gillar den nya belysningen i kontrollrummet på Forsmarks kärnkraftverk i Östhammars kommun. Foto: Lasse Modin

Operatörerna som har skådat det nya ljuset vill inte tillbaka till kontrollrummets sömniga dunkel. Ett forskningsprojekt på Forsmark visar att imiterat dagsljus gör nattarbetarna gladare.

<p>I kontrollrummet på Forsmark 3 spelar det ingen roll om det är natt eller dag. Där finns inget dagsljus alls. Det ligger centralt i byggnaden och saknar därför fönster. Dunkel råder, så skulle det vara när man stirrade in i datorskärmar, för 30 år sedan, då kärnkraftverket togs i bruk. </p> <p>Nu flödar ljuset över en av arbetsplatserna. Där jobbar ständigt en reaktoroperatör med att övervaka och styra kärnkraftverket. Den nya belysningen imiterar det naturliga dagsljuset. Det är ett försök att ta reda på om rätt utformad ljusteknik kan förbättra vakenheten under arbetspasset.</p> <p>- Alla tycker att det har varit lättare att vara alert med det nya ljuset och det säger sig ju självt att man är piggare och håller koncentrationen bättre i ett ljust rum än i ett mörkt.</p> <p>Det säger Jan Hallkvist, reaktoroperatör och primus motor i förändringen av den gamla mysbelysningen. Den är uppmätt till 150 lux, vilket kan jämföras med normal kontorsbelysning, som är 300-400 lux.</p> <p>I samma veva som man började planera för ny belysning i Forsmark 1, 2 och 3, stötte Jan Hallkvist på sömnforskaren Arne Lowdens namn i samband med Stressforskningsinstitutets undersökningar av hur ljuset påverkar skiftarbetare. </p> <p>En av arbetsplatserna i kontrollrummet på Forsmark 3 har fått vara experimentplattform. Där har man dragit upp ljuset rejält, till 1 000 lux. Så ljust kan det vara på dagpasset. Under nattpassen gäller det att vara försiktigare, så att man inte stör kroppens biologiska processer för mycket. Då har man kört rena ljusorgeln, datorstyrd växling mellan ljus av olika våglängd och styrka i olika stora doser. </p> <p>Ljuset påverkar kroppens biologiska processer. Frånvaron av ljus på natten gör till exempel att kroppen tillverkar sömnhormonet melatonin. </p> <p>För att vara pigg och säker under nattarbetet är det bra om hormonproduktionen dämpas. Men bara tillfälligt. Återgången till dagtid måste också med i beräkningen liksom den viktiga återhämtningen. </p> <p>Exakt hur man har lyckats med att styra melatoninhalten vet man inte än, labbresultaten låter vänta på sig.</p> <p>- Men formen på kurvorna visar en tydlig riktning, säger Arne Lowden på Stressforskningsinstitutet. </p> <p>Vad man kan se är att de som jobbade natt tre nätter och sedan förmiddag med det nya ljuset var markant piggare på nattskiftet och lite piggare på förmiddagarna. </p> <p>Generellt sett är experimentgruppen piggare än kontrollgruppen, som har fått jobba på i sitt vanliga dunkel. De som var med i experimentgruppen upplever också god stämning på arbetsplatsen i högre grad än kontrollgruppen. </p> <p>- Och arbetsprestationen har blivit bättre, säger Jan Hallkvist. </p> <p>Rapporten kommer antagligen ha stor betydelse för hur man utformar arbetsplatser med liknande betingelser i framtiden. Klart redan nu är att Forsmark 3 byter ut hela sin belysning i kontrollrummet. </p> <p>Ett populärt beslut.</p>

Så gick det till

En arbetsplats i det fönsterlösa kontrollrummet i Forsmark 3 har försetts med belysning som simulerar dagsljus i tre olika grader.

28 personer har under 14 veckor mellan november 2009 och februari 2010 under varsin åttadagarsperiod exponerats för syntetiskt dagsljus i olika doser beroende på tiden på dygnet. Runt handleden har de burit en aktigraf, en rörelsemätare, som registrerat hur mycket och bra de har sovit. De har också fått lämna salivprov, som ska visa halten av sömnhormonet melatonin. Under mätperioden har de fått föra dagbok över sömn och vakenhet, intag av kaffe och Coca-Cola och hur det har varit hemma med störningsmoment och exponering för dagsljus.

Ljusnivån vid arbetsplatsen har mätts horisontellt med luxmätare.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö