På kontoret måste du uppföra dig som folk!

2011-10-25 21:00 Elisabeth Vene  
Magdalena Ribbing Foto: Scanpix

Den som tror att det är okej att äta tacos vid skrivbordet och diskutera sitt kärleksliv i mobilen bör läsa Etikett på jobbet.<br> - Många unga har svårt att förstå att man måste anpassa sig, säger Magdalena Ribbing, som har skrivit boken.

<p>Ny teknik i form av mobiltelefoner och datorer och de allt större kontorslandskapen har förändrat atmosfären på arbetsplatsen. </p> <p>- Vi har förvandlats till ett icke-hälsande folk, som stirrar in i datorskärmen och reducerar arbetskamraterna till möblemang, säger Magdalena Ribbing. </p> <p>Ett växande antal frågor till frågespalten på Dagens Nyheters sajt gav henne uppslaget till en speciell kontorsetikettbok. Där avhandlar hon stort som smått, såväl att inte smaska i lunchrummet som att bekämpa mobbning. </p> <p>Hon har fått bortåt 60 000 mejl. Slarv, gnäll, lukter och äckligt beteende är på topplistan. Liksom högljutt mobilprat.</p> <p>- När det var nytt med mobiler var folk försiktigare. </p> <p>I mobilhyfs ingår inte bara att stänga av störande signaler och tala dämpat, du bör också låta bli mobilen om du redan är inbegripen i ett samtal.</p> <p>- Svarar du, nedvärderar du dem du talar med.</p> <p>Magdalena Ribbing tror att människor som klipper naglarna vid skrivbordet inte förstår vad de gör och att dagens yngre saknar skolning hemifrån. </p> <p>-För min generation, jag är 71 år, är det självklart att individen inte är viktigast utan sammanhanget. För många som är unga i dag är det svårt att förstå att man inte har sin egen rätt till allting.</p> <p>Har du själv någon olat du får kämpa med?</p> <p>- Inte vad jag vet, hoppas inte!</p>

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen