Övergångsregler saknades

2019-02-08 00:00 News Pilot  

Avslag. Förvaltningsrätten avslår Arbetsmiljöverkets krav på sanktionsavgift för flytt av trycksatt anordning. Verkets inspektion skedde efter att gamla bestämmelser upphävts.

Arbetsmiljöverket ansökte om att bolaget Robert Jörnegren AB skulle betala 10 000 kronor i sanktionsavgift. Bolaget hade flyttat en trycksatt anordning under 2015 utan att genomföra föreskriven revisionsbesiktning.

Enligt verket godtog bolaget först ansökan, men betalade inte avgiften.

Enligt förvaltningsrätten grundade sig Arbetsmiljöverkets ansökan om avgiftsföreläggande på bestämmelser i AFS 2005:3. Bestämmelserna i AFS 2005:3 upphörde dock att gälla när de nya bestämmelserna AFS 2017:3 trädde i kraft den 1 december 2017. I detta fall utförde Arbetsmiljöverket inspektion samt utfärdade avgiftsföreläggande efter att bestämmelserna i AFS 2005:3 upphävts. I de nya bestämmel­serna i AFS 2017:3 saknas krav på revisionskontroll efter att en trycksatt anordning flyttats.

Då det inte finns någon övergångsbestämmelse som säger att den äldre föreskriften ska tillämpas, bedömde förvaltningsrätten att Arbetsmiljöverkets ansökan saknar laglig grund. Ansökan avslogs. MÖ

News Pilot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen