Olycksrisk kunde förutsetts

2015-03-15 23:00 Ann Norrby  

FÄLLD. Stress kan leda till att anställda gör irrationella saker. Därför ska alla tänkbara olycksrisker förebyggas.

Operatören vid Erasteel Kloster AB fastnade med handsken i blästermaskinen när han kände på stålbandet medan maskinen var i gång. Han drogs med och klämdes mellan bandet och dess fäste. Han bröt två fingrar, fick en spricka i ett revben och ett blåmärke bakom örat.

Åklagaren: Företaget ska ­betala 200 000 kronor i företagsbot. Maskinen skulle ha haft ett skydd som hindrade att någon nådde de farliga delarna eller som stängde av den innan någon kom in i riskområdena.

Företaget: Det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljö­arbete vid företaget och det har tidigare inte hänt någon olycka med maskinen som har funnits på företaget sedan 1989. Att ta på bandet ingick inte i arbetet och olycksrisken var därför svår att förutse.

Tingsrätten: Maskinen hade riskbedömts utifrån hur operatörerna arbetade vid den. Men det var inte helt osannolikt att de skulle komma in i riskområdet. Företaget borde ha insett att det fanns sådana olycksrisker och att det inte var uteslutet att anställda kunde agera irrationellt i stressade situationer.

Domslut: Företaget ska betala 200 000 kronor i företagsbot.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö