Nya krav på fängelse för stuverichefen

2021-01-12 13:58 Karin Nilsson  
Mannen dog av kvävning på grund av syrebrist efter att han skickats ner i fartyget, i Oxelösunds hamn, för att lossa kol. Foto: Bengt Ekman / TT

Alla parter utom chefen som friades efter dödsolyckan i Oxelösunds hamn överklagar tingsrättens dom. Stuverichefen vill frikännas - åklagaren kräver fängelse.

I början av december kom Nyköpings tingsrätts dom efter olyckan i Oxelösunds hamn den 16 mars 2018. En man i 20-årsåldern dog av kvävning på grund av syrebrist efter att han skickats ner i ett fartyg för att lossa kol. Ytterligare en person förlorade medvetandet i ett inkapslat utrymme ombord på fartyget och två personer utsattes för livsfara.

Nyköpings tingsrätt friade chefen för avdelningen Produktion i bolaget, Oxelösunds Hamn AB, men fällde stuverichefen för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Oxelösunds Hamn AB krävdes på två miljoner i företagsbot. Rätten var dock inte enig. En av nämndemännen ansåg att stuverichefen gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande av allvarligt slag.

Nu överklagar alla parter utom den chef som friades från ansvar. Stuverichefen och Oxelösunds Hamn AB överklagar domen genom sina ombud och yrkar att de ska frikännas från arbetsmiljöbrott och ej betala företagsbot. Grunderna ber ombuden att få återkomma med på grund av helger och hög arbetsbelastning.

Läs mer: Krav på fängelse och fem miljoner efter hamnolycka

Åklagaren gör ett så kallat anslutningsöverklagande och kräver att stuverichefen ska fällas för fler brott. Åklagaren hänvisar till sitt yrkande i tingsrätten vilket var: arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott och vållande till kroppsskada grovt brott och framkallande av fara för annan. Åklagaren yrkar att hovrätten skärper påföljden för stuverichefen till fängelse i minst ett år och att bolaget ska betala en företagsbot på fem miljoner kronor.

Även åklagaren hänvisar till helger och rådande arbetsbörda och önskar att få utveckla grunderna för överklagandet.

Föräldrarna till den omkomne hamnarbetaren vill att tingsrättens dom ska ändras och att de ska få skadestånd med 60 000 kronor vardera.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö