Ny metod kan visa vem som är i farozonen

2018-03-09 00:00 Marika Sivertsson  

FORSKNING. Personer som svajar löper större risk att falla och skada sig. En ny avhandling vid Umeå universitet visar att svaj och gångmönster kan förutsäga vem som är i riskzonen.

Personer som svajar mer än 40 centimeter när de ska stå stilla i en minut har mellan 75 och 90 procents ökad risk för fallolyckor. Jonas Johansson, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, baserar resultaten på en studie av 2 400 personer i 70-årsåldern i Umeå.

Bakomliggande faktorer som muskelsvaghet och nedsatt kognitiv funktion antas förklara sambandet. Det är alltså inte svajandet i sig som orsakar fallet.

– Det viktiga är att vi kan hitta markörer för att se vilka individer som bör vara särskilt uppmärksamma och kan behöva förebyggande behandling, säger Jonas Johansson.

– Det kan handla om enkla vardagsövningar som att ställa sig upp från en stol, balansera med fötterna i linje framför varandra samt flytta över vikten på olika ben.

Marika Sivertsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö