Northvolt polisanmält

2022-05-19 09:37 Leif Holmkvist  
Fyra anställda skadades av ammoniakutsläppet

FÖRUNDERSÖKNING. Northvolt riskerar åtal för olyckan med ammoniak i februari då fyra personer fördes till akuten. ”Vi misstänker försvårande av miljökontroll och otillåten miljöverksamhet”, säger åklagare Åse Schoultz.

På kvällen den 15 februari skulle en underentreprenör till Northvolt i Skellefteå tömma ammoniak ur ett kylsystem samtidigt som andra entreprenörer arbetade i lokalen. De diskuterade riskerna, men beslöt att fullfölja tömningen.

Ett vitt moln av ammoniak pressades då in i lokalen där fyra anställda förgäves försökte springa undan. De drabbades av andningssvårigheter och sveda i ögonen innan de hann sätta sig i säkerhet.

Ingen räddningstjänst larmades, utan de fyra fördes till akuten av arbetskamraterna. Efter kontroll fick de lämna sjukhuset några timmar senare, men en av dem sjukskrev påföljande dag.

Den 17 februari anmälde underentreprenören, vars anställda skadats, olyckan till Arbetsmiljöverket enligt arbetsmiljölagens 3:3 a om arbetsskada, dödsfall eller allvarliga tillbud.

Northvolt är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, innan en tömning av miljöfarliga ämnen äger rum. Det gjordes aldrig och inte heller anmälde batteribolaget att olyckan ägt rum. Först den 23 februari fick Länsstyrelsen vetskap om olyckan genom att media började ställa frågor. Länsstyrelsen valde därför att polisanmäla Northvolt.

Först när Länsstyrelsen kontaktat Northvolt gjorde företaget en anmälan och säger sig nu ha ändrat rutinerna så att ammoniak ska tömmas ut i vatten i stället för i luften för att undvika externa utsläpp.

Åklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål säger till Arbetarskydd att polisen just påbörjat förundersökningen:

– Underentreprenören som fick sina anställda skadade anmälde ju enligt 3 3:a redan två dagar efter olyckan och rekvisitet är att anmälan ska ske snarast, så det kanske man inte kan säga så mycket om. Men Northvolts samordningsansvar ska prövas och frågan om företaget gjort sig skyldigt till försvårande av miljökontroll. Men det är sånt som polisen nu ska ta reda på.

Arbetarskydd har förgäves försökt få en kommentar om Northvolts rutiner av företagets ansvarige för samhällskontakt Anders Thor, som låter meddela att han befinner sig på resa.

 

 

Leif Holmkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö