Norska försvaret: Kulorna ger en influensaliknande sjukdom

2012-11-18 23:00 Elisabeth Vene  

Huvudskyddsombudet i norska försvaret satte stopp för de blyfria kulorna. De misstänks ligga bakom utbrotten av metallröksfeber. Nu har Forsvaret gjort en stor upphandling av specialutvecklad miljöammunition.

– Vår blyfria ammunition fungerade utmärkt tills Norge köpte nya vapen, säger Peter Ambjörnsson, vd på Nammos produktionsanläggning Vanäsverken i Karlsborg. Nammo har tillsammans med norska försvaret tagit fram en blyfri ammunition som är specialanpassad till det nya eldhandvapnet.

Användningen av den tidigare ammunitionstypen stoppades av huvudskyddsombudet sedan ett antal fall av metallröksfeber hade rapporterats in.

Det är en influensaliknande sjukdom med hosta, feber, trötthet och värk i kroppen som går över efter ett par dagar.

Forsvaret forskningsinstitutt undersökte saken 2009 och kom fram till att vissa kombinationer av vapen och kaliber innebär risk för metallröksfeber.

Det gäller både blyfri och blyad ammunition.

Norge använde tidigare likadana blyfria kulor som svenska försvaret.

Nu oroar sig huvudskyddsombudet för att den miljövänliga ammunitionen ska framkalla metallfeber i stor skala också i Sverige.

– Officersförbundet har också påtalat att Försvarsmakten måste utreda hälsoriskerna med blyfri ammunition, säger Per-Erik Gustafsson, huvudskyddsombud på Försvarsmakten.

Det finns ingen anledning till oro, enligt Nammos vd.

– Metallfeber har uppstått i andra kombinationer av vapen och ammunition än de som finns i det svenska försvaret, säger Peter Ambjörnsson.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen