Motiverat svängrum

2014-05-11 23:00 Ann Norrby  

Arbetsmiljöverket krävde hösten 2012 att Södersjukhuset AB i Stockholm skulle se till att alla patienters sängar hade minst 80 cm fritt utrymme längs långsidorna.

Annars skulle sjukhuset få betala 300 000 kronor i vite varje gång som det upptäcktes att sängarna saknade detta utrymme. För­budet började gälla våren 2013.

Sjukhuset över­klagade förbudet och begärde i första hand att vitet skulle tas bort, i andra hand sänkas till 100 000 kronor. Motiveringen var att sjukhuset arbetar systematiskt med att förebygga belastningsskador hos personalen. För att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav i tid krävdes att 225 vårdplatser togs bort, det skulle i sin tur betyda att personalen skulle minska med 1 000 personer. Efter en påbörjad ombyggnad kommer det att finnas så mycket plats runt sängarna som Arbetsmiljöverket kräver.

Förvaltnings­rätten anser dock att sjuk­huset ska leva upp till kraven inom den tid som verket krävt och att vitet på 300 000 kronor är rimligt. Vitet kan alltså dömas ut om sjukhuset bryter mot förbudet.

Om domen

19 februari 2014, Förvaltningsrätten i Stockholm, mål 20684-12.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen