Monotona rörelser slår ut folk

2013-02-24 23:00 Peter Pettersson  

Förslitningsskador fortsätter att slå ut folk på jobbet. Trots att kunskapen blivit bättre minskar inte skadorna.<br>– Folk vågar inte sjukskriva sig, säger Rosalie Andersson, ombudsman på IF Metall.

En mängd yrkesgrupper drabbas av förslitningsskador från vården till industrin.

– Många kör på tills förslitningarna blivit så stora att de inte klarar att jobba längre, säger Rosalie Andersson på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.

Forskning visar att de som arbetar med upprepande rörelser får sämre förmåga att samordna sina rörelser och att koordinationen försämras. Jobbrotation är en av åtgärderna.

– Men i praktiken innebär det ofta att man jobbar åt höger i stället för åt vänster. De muskler som ansträngts får inte vila och då kommer skadorna ändå. Det vore mycket bättre om den som stått vid monteringen sedan får byta och till exempel köra truck i stället. Men de ökande kraven på lean production gör att det blir alltmer ovanligt att man har möjlighet att göra sådant, säger Rosalie Andersson.

På flera håll i landet bedrivs olika forskningsprojekt där man kartlägger förslitningsskador, vad man kan göra för att förebygga dem och hur de ska behandlas när de har uppstått. Det finns också ett antal olika hjälpmedel för dem som drabbats av förslitningsskador.

Det Göteborgsbaserade företaget Vaculex utvecklar sedan slutet av 1980-talet lyftsystem som baseras på vakuumteknik. Lyftsystemen klarar vikter upp till 200 kilo och används till exempel för bagagehantering på flygplatser på många håll i världen. Systemen används också för logistik och lagerhantering i mer än 30 länder världen över.

För dem som drabbats av förslitniningsskador finns också olika typer av skydd som stödjer det drabbade området och tillfälligt tar bort eller åtminstone minskar smärtor som kan uppstå. En av de större aktörerna på det området är Rehband, som säljer stöd för de flesta delar på kroppen.

– Det är i första hand iläggssulor, knäskydd, axelskydd och skydd för handlederna som kunderna frågar efter. Men vi har även skydd för att avhjälpa ryggont, säger Jennie Öhman, marknadschef på Otto Bock Scandinavia, som säljer Rehbands produkter.

Ny metod

Arbetsmiljöverket har infört en ny metod så att arbetsgivare lättare ska upptäcka arbetsuppgifter som kan leda till förslitningsskador. Hur arbetsmomentet utförs, den tid det tar och hur mycket kraft det kräver ger olika antal poäng som översätts till en trafikljustabell.

  • Grönt ljus står för ingen förhöjd risk för arm-, nack- och skulderbesvär för i stort sett alla arbetstagare.
  • Gult ljus innebär förhöjd risk för besvär för en del.
  • Rött ljus betyder förhöjd risk för besvär.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö