"Min elev startade ett psykkrig"

Anna Wiklund, lärare i svenska och historia på Midgårdsskolan i Umeå Foto: Cecilia Larsson

Långa blickar, nedsättande ton och hårda ord. Anna Wiklunds elev härskade i klassen. ”Han utmanade mig, provocerade mig och gjorde mig osäker. Det var en otroligt jobbig period och den här killen tog all min energi.”

<p>Anna Wiklund är lärare i svenska och historia på Midgårdsskolan i Umeå. Hennes före detta elev, lång och välbyggd, var inte i första hand fysiskt våldsam. </p> <p>- Vid något tillfälle lyfte han upp mig. Som för att demonstrera att han är starkare än jag. Men han ägnade sig framför allt åt psykisk terror. Det var så diffust att det är svårt att beskriva i ord, samtidigt var det avskyvärt. Jag kände mig hotad och osäker varje gång killen kom in i rummet, säger Anna Wiklund. </p> <p>Anna Wiklund var inte ensam om att känna obehag från eleven. Han var känd - både bland elever och personal - som en provokatör. Den psykiska terrorn kulminerade till slut i fysiskt våld. </p> <p>- Han kom in i klassrummet, säkert tio minuter för sent, och började duka upp ett Mc Donalds-mål på bänken. Händelsen blev på något sätt ett avgörande. Jag bedömde att jag inte kunde starta lektionen. Alla - jag, eleverna i klassen och kanske också killen själv - var så trötta på situationen. Till slut slank det ur en elev: "Men kan inte någon lyfta ut den jäveln". En sekund senare låg den killen nedslagen på golvet. Det var ett fruktansvärt avslut. </p> <p>Misshandeln polisanmäldes och den våldsamme killen slutade på skolan. </p> <p>- Jag tycker att det är viktigt att visa att våldet i skolan inte bara handlar om att få ett slag i ansiktet, utan att det kan vara luddigt och ogripbart, men ändå så påfrestande för alla inblandade, säger Anna Wiklund. </p> <p><b>Anna Wahlgren</b></p>

Arbetarskydd Redaktionen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö