Medgav arbetsmiljöbrott under förundersökning

2019-08-09 00:00 Karin Nilsson  

Fälld. Arbetstagaren blev förlamad efter en olycka på en byggarbetsplats i Malmö 2016. Företaget krävs på 700 000 kronor i företagsbot.

Den 5 september 2016 föll en anställd fyra meter ned från ett tak på en byggarbetsplats i Malmö. Han landade på ett betonggolv och skadade sig svårt. Han fick skador på två bröstkotor och blev förlamad från naveln och nedåt.

Åklagaren: Kammaråklagare, Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, stämde arbetsgivaren, byggbolaget MVB Syd AB, och krävde att bolaget skulle betala 700 000 kronor i företagsbot. Kammaråklagaren ansåg att bolaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.

Bolaget: Under förundersökningen med­- gav bolaget åklagarens talan om arbets- miljöbrott bestående av vållande till kroppsskada.

Tingsrätten: Målet avgjordes utan huvud­förhandling. Malmö tingsrätt konstaterade att bolagets medgivande får stöd av utredningen.

Domslut: Tingsrätten anser att företags­boten är väl avvägd och ålägger MVB Syd AB att betala 700 000 kronor i företagsbot.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen