Lyftanordningen ej besiktigad

2018-04-06 00:00 Karin Nilsson  

Vid samma inspektion på Skillingaryds Mekaniska AB, som i mål 958-17, den 12 januari 2017 framkom det att bolaget använt en lyftanordning som inte genomgått förskriven montage­besiktning eller återkommande besiktning. Bolaget saknade uppgifter om lyftanordningen var besiktigad eller inte. Arbetsmiljöverket krävde därför att bolaget skulle betala 49 300 kronor i sanktionsavgift.

Bolaget har motsatt sig avgiften och påpekat att traversen flyttats. Därefter är det endast ägaren som har använt traversen. Ägarförhållandena i bolaget har ändrats under 2012 och därmed ändrades det yttersta ansvaret.

Förvaltningsrätten konstaterar att traversen skulle ha besiktigats efter flytt och även besiktigats återkommande med ett intervall om tolv månader. Rätten bifaller därför Arbetsmiljöverkets ansökan om att bolaget ska betala sanktionsavgiften.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer