Ljuset ljus idé för styckare

2013-12-15 23:00 Elinor Torp  
Arne Eriksson styckar grisar i Scans slakteri i Kristianstad.

Styckare lyfter tonvis med kött varje dag. Många får belastningsskador. Men ljus kan rädda nackar.

Styckningsbranschen fick år 2006 krav på sig att börja göra medicinska kontroller med fokus på belastningsskador. På Scan i Kristianstad jobbar omkring 130 styckare. Arbetet sliter på axlar, nacke och handleder. Efter Arbetsmiljöverkets krav vände sig företaget till Maj Jönsson, ergonom på Långebrohälsan. Hon gjorde en viktig upptäckt, skriver forskare i Lund i sin Bulletin.

Cheferna frågade om Maj Jönsson kunde se vad man kan göra för att förebygga belastningsskadorna. Hon svarade ja, men på ett villkor: att företaget fixade fram pengar så att arbetsmiljön för styckarna blev bättre.

Hon upptäckte att nackdiagnoserna hade en klar koppling till ögonen. För att se ordentligt så var styckarna tvungna att arbeta med framåtböjt huvud. Med bättre belysning minskade problemen. Styckarna fick även nya underställ med kragar som värmer deras nackar.

Och bara en så enkel åtgärd som att slipa knivarna ordentligt minskade besvären. Styckarna behövde inte hålla lika hårt i skaftet.

Arbetet har dessutom blivit mer varierat. Styckarna roterar mellan olika arbetsuppgifter.

Lundaforskarna konstaterar att det systematiska arbetsmiljöarbetet har hjälpt. Belastningsskadorna hos styckarna på Scan minskade markant.

När första undersökningen gjordes 2008 hade 26 procent en diagnos i händerna eller handlederna. År 2013 hade siffran sjunkit till 10 procent. Axelskadorna hade minskat från 22 till 14 procent. n

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö