Livsviktigt att skydda lungorna

2013-08-25 23:00 Peter Pettersson  
30-35 procent av andningsskydden som används i Sverige fungerar inte som de ska. På bilden arbetare på SSAB:s koksverk i Luleå. Foto: Scanpix

Många av de viktiga skydden används felaktigt eller är trasiga.<br>– Vanligast är att användarna gör fel eller att underhållet brister, säger Stefan Eklund på konsultföretaget Addsafe.

Andningsskydd ska användas i miljöer där andra åtgärder som till exempel processventilation inte räcker till. Det kan vara vid svetsning eller på tillfälliga byggarbetsplatser där dammhalterna kan bli mycket höga.

– I en del miljöer är andningsskydd livsviktiga. Vid asbestsanering behövs andningsskydd som skydd mot cancerframkallande asbestfibrer. De behövs även när man arbetar i miljöer med gas och liknande, säger Per Fjällström på IVL Svenska Miljöinstitutet AB.

IVL har nyligen lanserat webbtjänsten Andningskydd.nu som bland annat beskriver vilka typer av andningsskydd som finns och ger råd om hur man ska gå tillväga för att välja rätt andningsskydd. Den nya webbplatsen beskriver också hur man gör test så att andningsskyddet verkligen passar och hur andningsskyddet ska underhållas. För att göra det lättare att hitta information, finns ingångssidor för olika grupper: användare av andningsskydd, chefer, inköpare och företagshälsovård.

– De undersökningar vi gjort visar att det vanligaste skälet till varför man inte använder andningsskydd är ”ska-bara-mentaliteten”. Man ska bara göra ett mindre jobb och tycker att det är för besvärligt att hämta och ta på andningsskyddet, säger Per Fjällström.

IVL:s undersökningar visar att det i de flesta fall finns andningsskydd på arbetsplatserna. Men att det alltför ofta händer att personalen inte använder dem.

Konsultföretaget Addsafe, som arbetar med att kontrollera hur andningsskydd fungerar och som även utbildar företag i hur man ska bli bättre på att använda skydden, har gjort en undersökning som visar att mellan 30–35 procent av andningsskydden inte fungerar som de ska.

– Det kan vara allt från att man inte vet hur de ska användas till att man har för tjock skäggväxt eller helt enkelt inte kontrollerar och underhåller utrustningen på rätt sätt. Vi ha varit på arbetsplatser där tre av tio användare har hål i sina luftslangar till exempel. Ett fel man lätt kan upptäcka om man håller för ena änden av slangen och blåser i den, säger Stefan Eklund.

Addsafe använder mätutrustningen Portacount som gör det möjligt att testa hur effektivt ett andningsskydd är ute på arbetsplatsen när användaren bär det.

Ett annat problem med andningsskydd är att många tycker att de är besvärliga att använda och kanske drar sig för att ta på dem.

– Den produktutveckling vi hela tiden gör blir inte lika påtaglig som till exempel hörselskydd med radio och mp3-spelare. Sådant kan få fler att använda hörselskydd, men vi har inga sådana direktfunktioner att peka på och många gånger kan det ta mycket lång tid innan eventuella skador som uppstått för att man låtit bli att använda andningsskydd visar sig, säger Andreas Jakobsson på Honeywell Safety Products.

Läs mer om andningsskydd

Addsafes undersökning

IVL:s rapport: ”Hur effektivt skyddar andningsskydd i praktiken”

www.andningsskydd.nu:

Har utvecklats av IVL Svenska Miljöinstitutet i samråd med representanter för Teknikföretagen, Sveriges Byggindustrier, IF Metall och Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket om andningsskydd

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen