Lärlingar får bygga skydd

Bolaget EESG SP Z.O.O, med säte i Polen, utförde arbeten i Skåne. Av Arbetsmiljöverket hade de beviljats undantag för fyra lärlingar så att dessa skulle få delta i byggen av väderskydd, vilket annars endast utbildad personal får göra.

Det regionala skydds­om­budet för Byggnads över­klagade detta, bland annat på grunden att bolaget inte har genomfört några utbildningar eller lärlingsprover och saknade handledare för lärlingar.

Arbetsmiljöverket har invänt att beslutet kan tas även om det vid tiden för beslutet inte finns några lärlingar. Verket ansåg också att Byggnads saknade rätt att överklaga den här typen av beslut.

Det sistnämnda är en uppfattning som förvaltningsrätten inte delar. Byggnads skyddsombud har rätt att överklaga, slår rätten fast. I sakfrågan ger man dock Arbets­miljö­verket rätt och avslår skydds­om­budets överklagan.

Lennart Lundquist / Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö