Läkaren: Den stora bristen finns på tillsynssidan

2011-11-20 23:00  

Till läkaren Kjell Toren kommer sophämtare med inhalationsfeber. – Komposthämtare står längst ner i hierarkin. Det är mina patienter.

Det finaste är att hämta plåt och skrot på industrier. De står högst upp i hierarkin, berättar sophämtarna för allergologen Kjell Toren. Allra längst ner står de som tar hand om affärernas kompost. Under stora köpcentrum finns rum med halvrutten mat.

Personer som utför detta arbete dyker sedan upp som patienter hos Kjell Toren på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Upprepade feberperioder är det vanligaste symptomet.

– Utsätts man för mögel, damm och bakterier i den utsträckningen så är det klart att man har en högre risk för allergisk alveolit. Vissa känsliga personer kan utveckla den här allvarliga sjukdomen, andra, de flesta, får bara feberperioder, säger han.

Hur som helst så är det ett tecken på att arbetsmiljön är otillfredsställande.

Det är det viktiga, anser han, och tycker att det är märkligt att inget görs för att minska exponeringen.

Kretsloppssamhället har gjort att kompost hanteras av yrkespersoner i allt större utsträckning.

– För 20 eller 30 år sedan var det reningsverksarbetare som utvecklade samma typ av besvär. Det finns en okunskap. Men den stora bristen finns på tillsynssidan, säger Kjell Toren.

News Pilot

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö