Krångligt rapportera stickskador

2011-12-18 23:00 Elinor Torp  

Stickskador i vården är vanligt. Men många sköterskor som sticker sig på nålar, låter bli att rapportera. Det blir för stor apparat efteråt med tester och formulär.

– Om man blir stickskadad ska man gå och lämna prover på infektionsmottagningen. Det ska även tas prover på patienten så att inte han eller hon bär på någon smitta. Så det är en liten process det här. Det gör att många låter bli, säger Lisa Schmidt, forskare vid Svenska miljöinstitutet.

Hon har intervjuat ett 80-tal stickskadade inom hälso- och sjukvården.

– Många är väldigt oroliga. Andra säger att de har gjort en okulär bedömning av patienten. Är det en gammal kvinna så är risken liten. Man tror sig veta att patienten inte är smittad. Det är dumt. Det är en falsk säkerhet, säger Lisa Schmidt.

Mörkertalet är stort. I en studie som genomfördes av Vårdförbundet hade 80 procent av 1 000 tillfrågade råkat ut för stick- och skärskador. Ett EU-direktiv för att minimera riskerna ska vara infört i maj 2013. Medlemsländerna måste då ha sett över rutinerna så att inte vårdpersonalen skadar sig på vassa instrument. Lisa Schmidt letar nu efter goda exempel.

– Det är ingen vidare spridning på goda exempel tyvärr. Man pratar helt enkelt inte om de här olyckorna, säger hon.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen