Kooperativet bröt mot flera föreskrifter

2018-08-10 00:00 Karin Nilsson  

Arbetsmiljöverket krävde att Solbacka Resurskooperativ skulle betala 61 400 kronor i sanktionsavgift. När verket utredde en arbetsplatsolycka den 22 februari 2016 på byggarbetsplatsen arbetade föreningens anställda utan fallskydd på en höjd på två meter eller mer där det fanns risk för fall. En arbetsmiljöplan hade inte heller upprättats i tid. Arbetstagarna hade också uppfört och monterat ned del av ställning utan att kunna visa upp utbildningsbevis.

Föreningen motsatte sig avgiften och sa att företaget som hyrde ut ställningarna inte sagt att det fanns regler för arbete på hög ställning.

Förvaltningsrätten konstaterade att föreningen brutit mot flera föreskrifter och allmänna råd. Vad föreningen anförde utgjorde inte skäl för att sätta ned avgiften och dömde därför ut avgiften.

Föreningen överklagade förvaltningsrättsdomen till kammarrätten, som inte beviljade prövningstillstånd. Den domen överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, som inte heller ger prövningstillstånd.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer