Kompetenscentrum för arbetsmiljö bildas

2012-10-19 09:47 Ann Norrby  

Medicinska och tekniska arbetsmiljöexperter i Lund och Göteborg bildar ett kompetenscentrum för arbetsmiljö. Mats Bogardh, professor i Arbetsmiljöteknik, vill jobba nära dem som utvecklar nya material: - Då kan vi föreslå åtgärder som gagnar arbetsmiljön i en produkts hela livscykel.

Det nya kompetenscentret täcker in en tredjedel av Sveriges arbetsplatser. Initiativtagare är Mats Bogardh och Maria Albin vid Metalund vid Lunds universitet samt Kjell Torén på Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet. De har förgäves väntat i fem år, sedan Arbetslivsinstitutet lades ner, på att regeringen skulle ta initiativ. Nu hoppas de genom sitt eget initiativ att få igång en ny, nationell struktur för arbetsmiljöforskning.

Mats Bogardh vill komplettera forskarnas uppgift att förse lagstiftaren med kunskap. I ett pressmeddelande säger han:

- Hade arbetsmiljöforskare fått vara delaktiga i planeringen av bygget av Hallandsås-tunneln, hade miljökatastrofen aldrig behövt ske. Experter visste att akrylamid var skadligt, men dialogen med brukarna fanns inte.

Kompetenscentret är samarbete mellan Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, avdelningen för Ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola, Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet, avdelningen för Design & Human factors vid Chalmers, Institutet för Stressmedicin, Västra Götalandsregionen samt de arbets- och miljömedicinska enheterna i Södra sjukvårdsregionen och Västra Götalandsregionen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer