Kommunala brott kan förlora straffrihet

2015-09-13 23:00 Ann Norrby  

FÖRETAGSBOT. Ska kommunens skolor eller återvinningsstationer bedömas som näringsverksamhet? Det ska den nya utredningen om företagsbot svara på.

Bara brott som begåtts i näringsverksamhet kan leda till företagsbot. Hittills har kommuners och landstings verksamhet oftast inte bedömts som näringsverksamhet. Därför har sällan arbetsmiljöbrott i offentlig verksamhet fått böter.

Den nyligen tillsatta utredningen ska under­söka om det är rimligt att frågan om företagsbot avgörs av om en verksamhet bedrivs i privat eller offentlig regi.

Just nu väntar en dom om en olycka i en kommunal skola på Högsta domstolens bedömning. Både hovrätten och tingsrätten har avslagit åklagarens krav på företagsbot med hänvisning till att det inte var fråga om näringsverksamhet.

Hovrätten för Västra Sverige ska ta ställning till frågan i två fall. I det ena fallet har tingsrätten kommit fram till att landstingets ambulansverksamhet inte var näringsverksamhet. I det andra har tingsrätten kommit fram till att kommunens verksamhet vid en avfallsstation var näringsverksamhet och dömde därför ut företagsbot.

Utredningen klar nästa år

Utredningens sekreterare är Stefan Lättman, som annars är hovrättsassessor. Ordförande är Sten Andersson, hovrättspresident vid Göta hovrätt. Utredningen ska vara färdig den 30 november 2016.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö