Kolleger på kollision

2012-12-16 23:00 Birgitta Ländin  

Samarbetsproblem är något av det svåraste som kan drabba en arbetsplats. En enda konflikt kan kosta mer än en halv miljon kronor om året i frånvaro och produktionsbortfall. I värsta fall hamnar bråket i Arbetsdomstolen.

Sedan januari 2010 har runt 70 arbetsplatskonflikter gått så långt att de blivit ärenden på Arbetsmiljöverkets bord. Samtidigt har drygt ett tiotal ärenden gått till Arbetsdomstolen, där arbetsgivaren sagt upp personal till följd av konflikter och samarbetsproblem.

Mest bråk har det varit på arbetsplatser inom kyrkan, visar en genomgång som Arbetarskydd har gjort.

  

Läs hela granskningen i Arbetarskydd nummer 14/2012:

Läs mer: Kyrkoherden blev tvungen att sluta

Läs mer: Möten som motverkar konflikter

Läs mer: Bättre ingripa än att avvakta

Läs mer: AD: Uppsägning är sista utvägen

Läs mer: ”På Dramaten ska allt fram”

Läs mer: Besvärliga människor kan tränas

Konflikter på jobbet

Kyrkan

I hela 15 fall har kyrkliga bråk lett till anmälningar till Arbetsmiljöverket, i flera fall också vitesförelägganden från verket. Ett enda utdraget bråk i Skanör-Falsterbo församling har dock blåst upp statistiken – hela fem ärenden rör konflikten som ännu inte har nått en lösning.

Vården

14 ärenden gäller konflikter på olika sjukhuskliniker, vårdcentraler eller särskilda boenden. I flera fall anges att konflikterna har uppstått eller ökat till följd av minskad bemanning och ökad stress.

Skola och förskola

9 ärenden. I flera fall vittnar anmälningarna om bristande ledarskap. En inspektionssatsning som Arbetsmiljöverket gjorde i fjol tyder på att många av landets rektorer på senare år har fått en kraftigt ökad arbetsbörda, vilket kan vara en förklaring till att de har svårt att utöva sitt ledarskap.

Så gjorde vi:

Arbetarskydd har gått igenom 68 ärenden, som har kommit in till Arbetsmiljöverket mellan januari 2010 och oktober 2012, där konflikt eller samarbetssvårigheter har varit grund för anmälan eller föreläggande.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö