Klinikchef friad i tuberkulosfall

2012-09-23 23:00 Ann Norrby  

Patienten med tbc smittade sjuksköterskan vintern 2008. Hennes chef åtalades, men har friats av både tingsrätten och hovrätten.

Sjuksköterskan arbetade vid Centralsjukhuset i Kristianstad, när hon blev smittad med tuberkulos av en patient.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade klinikchefen för arbetsmiljöbrott genom vållande till sjukdom. Hon ansåg att chefen inte skulle ha tillåtit att personalen återanvände sina andningsskydd, avsedda för engångsbruk.

Klinikchefen ansåg att sjuksköterskan inte hade smittats av patienten. De återanvända skydden hade inte förlorat sin skyddsfunktion och han hade gjort en allmän riskbedömning.

Kristianstads tingsrätt ansåg visserligen till skillnad från chefen att sköterskan hade smittats av patienten. Och att hon hade blivit smittad genom de återanvända skydden. Men domstolen friade ändå chefen, därför att det var rutin att använda andningsskydden flera gånger.

Åklagaren överklagade tingsrättsdomen till hovrätten. Det var särskilt viktigt för chefen att bedöma riskerna, eftersom det inte fanns några riktlinjer för hur andningsskydden skulle användas. Han borde ha följt tillverkarens rekommendation att slänga skydden efter att de använts en gång, ansåg åklagaren.

Att hon hade smittats av patienten är ställt utom allt rimligt tvivel, anser hovrätten. Hovrätten slår därefter fast att tuberkulos bara smittar genom luften. Och att det inte säkert går att veta hur sköterskan i det här fallet har smittats. När skydden återanvänds kan de i och för sig bli deformerade och då inte sluta tillräckligt tätt. Men sköterskan kan också ha blivit smittad i luftslussen utanför patientrummet eller genom det läckage som andningsskydden alltid har.

Domstolen anser att det inte går att med hög sannolikhet slå fast att hon har smittats för att hon återanvänt ett andningsskydd. Därför ogillas åtalet.

Domen kan överklagas senast den 2 oktober.

Sjuksköterskan kommer att få ersättning från Afa försäkring för sin cirka ett år långa sjukskrivning. Vållandenämnden, som avgör om arbetsgivaren har vållat en sjukdom, ansåg först att hennes arbetsgivare inte hade vållat hennes tbc. Men i en andra prövning kom nämnden fram till att han gjort det.

”Konstiga spekulationer”

Malin Tillgren, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, tycker att domens spekulationer om att det kan var möjligt att bli smittad i luftslussen utanför en smittbärande patients rum är konstiga. – Om man kan smittas i slussen måste vi ändra våra rutiner. Nu är det där som man sätter på sig sin skyddsutrustning, säger hon.

Malin Tillgren tar som exempel att en sjuksköterska ska gå in och ta blodprov hos en patient som kan smitta. Om hon då behöver hjälp utifrån med att hämta ett nytt rör för provet till exempel, kan hon i dag kalla på en kollega som kan lämna röret i slussen. Men om det finns risk för smitta där, måste ju kollegan också ha skyddsutrustning för att gå in i slussen.

Om domen

Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål B 3404-11 den 4 esptember 2012

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö