Känslorna kan ruinera dig

2015-12-06 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. SVT sände nyligen den utmärkta tv-serien Domstolen. Tittarna fick följa verkliga tvister genom rättsväsendet. Ett avsnitt handlade om två tjusiga fastigheter på Djurgården i Stockholm. De boende började bråka med varandra om en fuktskada, kallade varandra för psykopater och girigbukar. Till slut var rättegångskostnaderna uppe i 8 miljoner kronor.

”Så länge det bara handlar om pengar går det att hitta en lösning, när känslorna kommer in blir det omöjligt”, förklarade en av advokaterna.

Likadant fungerar det på arbetsmarknaden. I det här fallet skriver vi om David Palmer. Han blev uppsagd och kände sig djupt kränkt, eftersom han ansåg att uppsägningen berodde på hans adhd. David Palmer förlorade i både tingsrätten och Arbetsdomstolen. Nu är han ruinerad.

Arbetsdomstolen tyckte inte att det fanns någon koppling mellan diagnosen och uppsägningen. Dessutom konstaterade domstolen att arbetsgivare inte har några skyldigheter att ta hänsyn till diagnoser som arbetstagaren inte berättat om.

Förmodligen får vi se flera liknande fall framöver. De neuropsykiatriska diagnoserna ökar dramatiskt. Inte sällan uppfattas en diagnos som något negativt, men den kan också ge fördelar. Den som har asperger är ofta mycket noggrann, men har ibland svårt att tolka de sociala spelreglerna. Den som har adhd har ofta ett rörligt sinne, men springer ibland efter för många bollar.

Anställda med en diagnos är helt enkelt som resten av befolkningen, vi har alla våra fördelar och nackdelar. Men det är viktigt att tygla känslorna när man känner sig orättvist behandlad. Om man inte är galet rik förstås.

Utgifterna för sjukpenningen har ökat med 16 miljarder kronor de senaste fem åren. Samtidigt anses svenskarna vara ett av världens friskaste folk.

 

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö