”Känslan av att ha vunnit slår pengarna”

2014-02-16 23:00 Anna de Lima Fagerlind  
Annelie Faxenhed Foto: Fredrik Larsson

Försäkringskassan drog in Annelie Faxenheds livränta när hon fick lönebidragsjobb. Men hennes förslitningsskada har lett till en betydligt sämre lön än hon skulle ha haft annars. Efter många års kamp har hon nu fått tillbaka livräntan.

Hur fick du din skada?

– Jag jobbade som excenterpressare på ett företag som tillverkade oljekylare till lastbilar. Jag gjorde många tunga lyft och fick ont i nacken, axlarna och bröstryggen. 1989 fick jag det klassat som arbetsskada.

Vad hände sedan?

– Det började med sjukskrivningar och sedan omplaceringar. Till slut fick jag sluta på grund av skadan våren 1993.

– Strax efter det fick jag arbetsträna som vaktmästare på en folkhögskola, och senare som simlärare och kanslist på en simklubb. Där fick jag anställning 1997, och då drog Försäkringskassan in min livränta.

Vad gjorde du då?

– Jag hade ju fortfarande ont, så jag överklagade beslutet. Men jag fick avslag.

– 2004 blev jag uppsagd från simklubben på grund av övertalighet. Jag var sjukskriven några år efter det, och sedan arbetslös. Men i mars 2010 fick jag jobb på Samhall.

Då bestämde du dig för att ansöka om livränta igen?

– Ja, det var mina nya arbetskamrater som pushade mig. Utan dem hade jag aldrig gett mig in i det här. Jag är dem evigt tacksam.

– Det började med att jag fick kontakt med Roger Arnesson på Fastighetsanställdas förbund. Han hjälpte mig vidare och kontaktade LO-TCO Rättsskydd. Sedan har de skött allt, förhandlingar med kassan och överklagande till domstol.

När fick du rätt?

– I maj 2013 gav förvaltningsrätten mig rätt till livränta från 2005 till 2010, då jag var utan jobb, och beslutade att kassan skulle utreda om jag haft någon inkomstförlust från 2010 och framåt.

– Jag trodde inte att jag skulle få fortsatt livränta. Men så pratade jag med en gammal arbetskamrat som räknade ut vad jag skulle ha fått för lön om jag hade varit kvar som excenterpressare. Det var ganska stor skillnad mot vad jag har nu, så då kunde Försäkringskassan inte säga nej.

Hur kändes det?

– Först var det: Ja! Jag har vunnit! Sedan blev man nästan tom på något sätt. Är det verkligen slut nu? Jag trodde inte riktigt på det förrän pengarna började komma.

Vad betyder det för dig att få livränta?

– Pengarna underlättar, eftersom jag har så låg lön. Nu kan jag gå ut och äta på restaurang en gång i månaden. Men känslan av att jag har vunnit mot Försäkringskassan, den slår pengarna.

Hur mår du i dag?

– Så länge jag är i gång och jobbar så fungerar det, men när jag tar min rast kommer värken. Jag kan ofta jobba mig förbi den om inte armarna domnar, då tappar jag saker.

Har du några råd till andra som försöker få rätt?

– Ge inte upp. Det är inte omöjligt att vinna mot Försäkringskassan, bara nästan. Ta facket till hjälp. Får du inte hjälp direkt så gå ett steg högre upp och prata med ombudsmännen.

Annelie Faxenhed

Yrke: Driftsledare på Samhall. Tidigare excenterpressare.

Ålder: 51 år.

Skada: Förslitningsskada i nacke och axlar efter flera års arbete med tunga och upprepade lyft.

När: Klassades som arbetsskada 1989.

Fick rätt: Den 16 maj 2013 gav förvaltningsrätten Annelie Faxenhed rätt till livränta för 2005–2010, och beslutade att Försäkringskassan skulle utreda om hon förlorat inkomst på grund av skadan efter 2010. 7 november 2013 gav kassan henne rätt till livränta på 3 300 kronor i månaden efter skatt från 2010 och framåt.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö