Kan medarbetarna stoppa vår kick-off?

2014-12-09 13:16  

FRÅGA EXPERTEN. Vi ska ha en kick-off på jobbet. Vi planerar att åka i väg med övernattning, men nu har några kolleger börjat klaga högljutt på det och tycker att det är svårt med barn som ska till dagis, etcetera. Det här är viktigt för företaget. Hur mycket ska gnälliga medarbetare kunna stoppa för oss som vill satsa?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Jag tror det är viktigt att man alltid har klart för sig att våra kolleger kanske har barn som går på dagis, eller en tonåring som har fotbollsträning. Det kan vara svårt att pussla ihop vardagen, särskilt om man är ensamstående. Om man planerar aktiviteter efter arbetstid så måste man alltid se till att ha lång framförhållning, så att alla kan ha en rimlig chans att ordna till exempel barnpassning och hundvakt. Men det kan ibland ändå vara så att det finns någon som inte lyckats lösa det. Då får man försöka göra den personen delaktig så mycket som möjligt ändå.

Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita:

– Alla arbetstagare har en skyldighet att vara lojala mot arbetsgivaren. Att ha en bra värdegrund i företaget som tar upp hur kolleger ska samarbeta kan hjälpa i sådana här sammanhang. Arbetsgivaren kan inte tvinga en arbetstagare som inte kan ordna för sina barn att följa med på övernattning, utan det måste ske frivilligt. Alternativet är att arbetstagarna följer med på dagen men kan åka hem efter arbets­dagens slut, om konferensen inte hålls allt för långt bort från arbetsplatsen. Samtal med dem som klagar högljutt kan vara på sin plats så att samarbetsklimatet förbättras.

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Jag tycker att det är väldigt hårt att säga att småbarnsföräldrar är gnällspikar om de framför sina problem med att vara borta under en natt. Diskrimineringslagen säger att ”Arbetsgivaren ska underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap”. I lagens förarbeten framhålls att arbetsgivaren ska tänka på att begränsa arbeten på obekväma arbetstider. En arbetsgivare som anser att viktiga beslut endast kan fattas på en kick-off med övernattning kanske inte uppfattas som en attraktiv arbetsgivare för småbarnsföräldrar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö