”Jag vaknade upp med stroke på måndagen”

2015-12-06 23:00  

Christine Palmquist Hemborg fick i år sin stroke klassad som en arbetsskada av Försäkringskassan.<br/>– Det är viktigt att peka på att man kan få stroke av jobbet, säger Christine Palmquist Hemborg.

Nu väntar hon på att Afa Försäkring ska göra sin bedömning. Christine Palmquist Hemborg, som Arbetarskydd tidigare berättat om, rekryterades till förvaltningschef på socialtjänsten i Gävle. Det var många ekonomiska och politiska mål som skulle uppnås.

Hon jobbade hårt med långa arbetsdagar och upplevde att det var enorma krav som skulle uppfyllas. Droppen blev när hon fick en tajt deadline, en jättebesparing skulle göras på bara elva veckor.

Hon jobbade dygnet runt och blev klar med arbetet en torsdag. På fredagen åkte hon hem till Stockholm.

– På måndag morgon vaknade jag upp med stroke.

Försäkringskassan menade först att hon som chef hade en självpåtagen arbetsbörda och hänvisade till en dom som sa att en chef inte kunde få ersättning för arbetsskada. Men Christine Palmquist Hemborg drev ärendet i Förvaltningsrätten och fick stroken klassad som en arbetsskada.

När Försäkringskassan fick utredningen som gjorts av Centrum för arbets- och miljömedicin via domen ändrade den sitt beslut. Utredningen slog fast att hennes stroke sannolikt berodde på sömnbrist och att hon jobbat oerhört mycket under en lång tid.

 

Läs längre artikel från serien Kampen:

Läs mer: ”Jag fick rätt i att stroken berodde på jobbet”

Akuttest vid stroke

Ansikte:

Ofta drabbas ena sidan av förlamning., både vad gäller kroppen och ansiktet. Be personen le, då ser du om båda sidorna hänger med. Ring SOS alarm om ena mungipan hänger.

Kroppsdel

Be personen träcka ut båda armarna rakt fram. Även då kan den vanliga sidoförlamningen upptäckas. Ofta faller ena armen ner vid denna övning inom tio sekunder. Om armen faller är risken för stroke stor.

Uttal

Be personen upprepa en enkel mening. Om personen misslyckas, är det en stroke eller ett så kallat TIA-anfall. Misslyckandet kan handla om att personen sluddrar eller inte kan hitta rätt ord.

Tid

Tiden i AKUT-testet handlar om att agera direkt. Varje sekund räknas. Tveka inte att alarmera och ringa efter ambulans.

Källa: www.stroke.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö