”Jag fick rätt i att stroken berodde på jobbet”

2015-08-20 10:16 Elisabet Örnerborg  
Christine Palmquist Hemborg drabbades hon av en stroke. Nu, sex år senare, har hon fått skadan godkänd som arbetsskada. Foto: Jörgen Appelgren

SJUK AV STRESS. Christine Palmquist Hemborg rekryterades till förvaltningschef på socialtjänsten i Gävle. När hon styrt upp organisationen och besparingskraven drabbades hon av en stroke. Nu sex år senare har hon fått skadan godkänd som arbetsskada.

Christine Palmquist Hemborg började som förvaltningschef i augusti 2008. Först skulle hon ta itu med organisationen. Administrationen var nedbantad. ”Det var oerhört tungt.” I januari 2009 kom det nya hårda be­sparingskrav, verksamheter måste läggas ned.

Klarade du tidplanen?

– Ja, allt var klart en fredag i maj 2009. Alla var nöjda, både medarbetare och politiker. Besparingsplanen var bra. Sedan vaknade jag med en stroke måndagen efter. Jag kände inte av höger sida och inte heller höger kind. På sjukhuset hittade de inga medicinska orsaker; mitt blodtryck är lågt, jag har inga hjärtproblem och jag har varit fysiskt aktiv. Jag var inte i risk­zonen för stroke rent fysiskt. På sjukintyget stod det ”stress?”.

Hur påverkade stroken dig sedan?

– Jag var väldigt trött, jag kunde inte vara i miljöer där det var mycket ljus och ljud och jag hade balansproblem. Dessutom blev jag deprimerad.

Du anmälde stroken som arbetsskada?

– Jag trodde att stroken berodde på jobbet. Jag hade sovit för litet, arbetat hårt på grund av den snäva tidsbristen. Några veckor senare gjorde jag en arbetsskadeanmälan. Facket hjälpte mig. Jag hade ingen konflikt med min arbetsgivare, men arbetsgivaren svarade Försäkringskassan att min chefstjänst inte skilde sig från andras chefers och att jag var väldigt ambitiös. Försäkringskassan hade samma inställning.

Hur då?

– Försäkringskassan menade att som chef är det en självpåtagen arbetsbörda och hänvisade till en dom som sa att en chef inte kunde få ersättning för arbetsskada. Fast när mitt fack, Vision, tog kontakt med Försäkringskassan hittade de inte domen. Senare hittade min man den. Det visade sig att den handlar om någon som skadades på väg till jobbet, en helt annan sak.

Självpåtaget?

– Försäkringskassan ansåg att jag visste vad det var för jobb jag gick in i. Men problemen i ledningsgruppen var inget jag kände till. Det är omöjligt att veta exakt vad som krävs på ett nytt jobb. När de sa att det var självpåtaget blev jag ännu mer övertygad om att jag skulle driva det här. Jag känner många chefer inom offentlig sektor som inte kan sova och som har gått in i väggen.

Kom du tillbaka till jobbet efter stroken?

– När det stod klart att jag inte skulle kunna gå tillbaka till jobbet kom vi överens om lön under två år. När jag sedan fick sjukersättning på 50 procent och skadan därmed ansågs vara bestående tog jag upp frågan om arbetsskada igen. Av LO-TCO Rättsskydd fick jag rådet att genomgå en utredning på Centrum för arbets- och miljömedicin. Där kom de fram till att övervägande skäl talar för att stroken beror på arbetsmiljön. När Försäkringskassan fick utredningen via domstolen ändrade den sitt beslut.

Hur mår du nu?

– Tröttheten och koncentrationen är det stora problemet, jag måste vila ofta, hushålla med min kraft och öva upp balansen. Men jag har kvar min personlighet och mitt intellekt. Jag studerar nu en master i ledarskap på halvfart, det kan jag göra i lugn hemmiljö.

Christine Palmquist Hemborg

Yrke: Socionom, förvaltningschef.

Ålder: 64 år.

Skada: Sviter efter en stroke, en blodpropp i hjärnan. Den delen av mellanhjärnan som kallas thalamus och framför allt hanterar sinnesintryck och fungerar som relä mellan olika delar av hjärnan. Stroken fick hon efter en tid av tungt och omfattande omorganiserings- och besparingsarbete.

När: En måndag i maj 2009 efter att arbetet var avklarat. Gick sedan på rehabilitering under ett år på Danderyds hjärnskadeenhet.

Fick rätt: Skadan har nyligen blivit godkänd som arbetsskada av förvaltningsrätten. Försäkringskassan håller på att räkna på livräntan.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö