It-rond ska bota stressjukan

2017-03-20 00:00 Tiina Demargne  

Hälsa. Dåliga it-system väcker starka känslor och får ofta personal att må dåligt. På Blekingesjukhuset gick det så långt att förhållandena kritiserades av Arbetsmiljöverket. Därför svarar arbetsgivaren nu med särskilda it-ronder.

– It uppgavs som en av anledningarna till att så många medarbetare mår dåligt på sin arbetsplats. Kritiken kom samtidigt som vi just hade gjort ett uppskattat pilotprojekt med it-ronder på intensivvårdsavdelningen, säger Sten-Åke Gustafsson, teknisk systemförvaltare, till tidningen Vårdfokus.

Han är initiativtagare till it-ronderna och har tillsammans med it-teknikern Jeanna Lindblom samlat cirka 150 olika punkter på det som personalen upplever som frustrerande, irriterande eller önskvärt.

– För oss har det betytt oerhört mycket. Vi hade en hel del gammal utrustning som vi har fått hjälp att byta ut. Sedan var det många problem som vi inte hade fått åtgärdade efter att ha ringt helpdesk, men som nu är ordnat. Exempelvis att datorn var låst om någon hade använt den, gått därifrån och glömt att logga ut. Det löste it-ronden åt oss, säger sjuksköterskan Anna Fridolfsson, chef för den ena av de två kirurgavdelningarna, till tidningen.

It-ronder ska i framtiden göras på samtliga 16 kliniker på sjukhuset. Målet är att de sedan regelbundet ska utföras en gång per år.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö