Inte nog behov av handduk

2018-03-09 00:00 Karin Nilsson  

Huvudskyddsom­budet begärde att Arbetsmiljöverket skulle kräva att Postnord Fulfilment AB i Ljungby skulle se till att det fanns handdukar eller torkanordning till de anställda. Arbetsmiljöverket avslog huvudskyddsombudets begäran och sa att det arbete som typiskt sett utfördes på arbetsplatsen inte är svettdrivande eller smutsande. Det finns därför inte någon generell skyldighet för arbetsgivaren att tillhandahålla någon form av torkmöjlighet.

Huvudskyddsombudet har överklagat verkets beslut och påpekar att vid besöket på företaget observerades en liten del av verksamheten. Enligt skyddsombudet observerade verket endast 25 av 300 personer. Verksamheten har också utvecklats på ett sätt som lett till hög­re arbetstakt och mer stress. En undersökning som gjorts på arbetsplatsen visar också att 118 av 167 tillfrågade anser att de ofta eller ibland svettas.

Förvaltningsrätten konstaterar att vid den helhetsbedömning av arten av arbete som har gjorts har det inte framkommit tillräckligt starka skäl för att arbetet skulle vara svettdrivande. Förvaltningsrätten anser därför att Arbetsmiljöverket har haft skäl för sitt beslut. Huvudskyddsombudets överklagande avslås därför.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen