Inget prövningstillstånd för brister

2018-03-09 00:00 Karin Nilsson  

Arbetsmiljöverket uppmärksammade vid en inspektion den 20 april 2016 på ett av Serneke Bygg AB:s arbetsställen att det pågick byggnadsarbete och att fallskydd saknades. Arbetet utfördes där det fanns risk för fall och fallhöjden var två meter eller mer. Verket krävde att bolaget skulle betala 272 800 kronor i sanktionsavgift. Bolaget godkände inte avgiften och verket vände sig till förvaltningsrätten. Enligt bolaget har arbetstagarna fått tydliga instruktioner. De har också tidigare genomfört samma arbetsmoment på korrekt sätt. Enligt bolaget är medarbetarna djupt ångerfulla och har givit som förklaring att de struntat i fallskyddet.

Förvaltningsrätten påpekar att de bilder som Arbetsmiljö­verket tagit på plats visar att det fanns behov av mer grundlig säkerhetsgenomgång i dessa fall än vad som gjorts. Att arbetstagare tidigare följt instruktioner medför ingen annan bedömning. Förvaltningsrätten bifaller Arbets­miljö­verkets ansökan.

Bolaget vände sig till kammarrätten som inte beviljade prövningstillstånd. Det gjorde inte heller Högsta förvaltningsdomstolen.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen