”Ingen ska stå ut med nakenbilder”

2013-02-24 23:00 Calle Fridén  
Calle Fridén är byggnadsarbetare, krönikör och bloggare Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Hon var inte stor, den där första tjejen jag såg på ett bygge. Men morsk var hon, skinn på näsan i massor, och det behövdes.

Inte bara för att hon delade omklädnadsbod med oss, utan för att det var på den tiden när de nakna kvinnorna satt uppklistrade på väggarna överallt. En del oskyldigt, några var gubevars reklamalmanackor, men visst fanns det alltför ofta grova bilder.

Hon sa sällan nåt om det. Muttrade att hon borde ta med nakenbilder på karlar, men jag såg då aldrig några. Och vi var rätt många som vred lite besvärat på oss, men inget sa. För det var länge sen. På ett ställe ledsnade basen på ett ovanligt uppkäftigt gäng lärlingar och deras nakenbilder som prydde hela väggar. Inte hjälpte det att han tjatade, så han tog till det grova artilleriet. Han ringde dit deras mammor, som bistert marscherade in tidigt en morgon och hittade sina söner oerhört generade framför en fondvägg av porr. Sånt funkar ibland.

Numera jobbar jag med ett gäng unga killar. Det finns inte en nakenbild någonstans. Det är rätt skönt. Deras mammor kan komma på besök när de har lust – och lika skönt är det att saker ändå förändras med tiden. Det finns fler tjejer på byggena, och bara det har ju hjälpt till. I dag måste man ut till ganska oseriösa firmor för att hitta porrbilderna, vilket faktiskt kan vara ett kvalitetstips. Anlita inte folk med nakenbilder på väggarna.

Jag är rätt säker på att mina unga män, på väg att bli duktiga hantverkare, kommer växa upp till anständiga människor, som respekterar andra. För i ett bygglag måste man också lära sig solidaritet och att ta hand om varandra. Vilket människor utanför vår värld sällan vet något om.

Jag tänker på det i dag när jag läser om de oerhörda kränkningar som kvinnor i media drabbas av, jagade av anonyma näthatare. Ett fullkomligt vitglödgat hat, som någonstans bara kan bero på att det riktas mot kvinnor och de som hatar är män. En sämre sorts män, enligt mig.

Visst, det förekommer fortfarande mansgrisar på byggen. Framförallt de där som lite hånfullt påstår att tjejer inte klarar jobbet. Dumskallar. Egentligen är det ju tjejernas kapacitet som borde vara norm – för det är inte råstyrka som avgör vem som kan jobba på bygge. Att hävda att det skulle vara skillnaden betyder ju att man inte tänker på arbetsmiljön.

Tjejer jobbar lite smartare. Det borde karlar också göra. Då ska man inte behöva stå ut med att se nakenbilder på jobbet, se äckligt klotter på toaletterna eller vara tvungen att genomlida porrfilmer på smartphonen. Vare sig man är man eller kvinna. I byggbranschen pratar vi om det här numer – och det behövs i resten av samhället också. Tyvärr.

Vi har ändå alldeles för lite tjejer på byggena och det vore bra hemskt om de skulle välja bort yrket just för nakenbilderna och jargongen.

Calle Fridén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö