Inga biffar mitt i natten

2015-04-07 07:00 Elisabeth Vene  

ÄT SÅ HÄR. Synka matklockan med kroppens egen klocka så gott det går.<br/>– Inga biffar mitt i natten, är stressforskarens kostråd.

Kroppstemperaturen sjunker på natten. Det gör också ämnesomsättningen och blodtrycket för att hjärtat och kärlen ska få vila. Tarmarna rör sig långsammare. Urinproduktionen minskar. När du arbetar fastän kroppen sover inuti gör du våld på den biologiska klockan.

Klockgenerna som sköter celler och inre organ blir förvirrade när de normala signalerna om vila varvas med signaler om aktivitet, till exempel mat. Kroppen tappar kontrollen över sina uppbyggnads- och nedbrytningsuppgifter.

Den forskning som finns tyder på att ju mindre man äter på natten desto bättre.

– Tricket är att upprätthålla en så normal måltidsrytm som möjligt, säger Arne Lowden på Stressforskningsinstitutet. Han gör insatser för hälsan bland annat genom sina föredrag i Prevents regi om hur man ska skona sin skiftarbetarkropp. Föreläsningarna är mäkta populära.

Arne Lowden rekommenderar frukost innan du går och lägger dig efter nattskiftet. Middag på kvällen innan du går på. Ingen lagad mat under natten.

– Ta åtminstone mindre portioner än vad du skulle ha gjort på dagen, säger Arne Lowden.

Han föreslår ett par mellanmål under skiftet: keso, fullkornsbröd, sallad, vegetarisk soppa, yoghurt och kokt ägg.

Nyttigt ska det vara, snabbmat med högt energiinnehåll är bannlyst liksom kakor och godis.

Frukt och nötter om du vill skoja till det.

– Det gör också gott för hälsan att ta paus tillsammans med arbetskamraterna i stället för att ensam sleva i sig när tillfälle ges, säger Arne Lowden.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer