Hot om miljonvite för Jysk

2018-11-30 00:00 Mikael Kindbom  

OVISST. Jysk överklagade Arbetsmiljöverkets beslut och begärde inhibition. Förvaltningsrätten påpekade att mycket talade för att Jysk inte skulle vinna målet och sa nej.

Arbetsmiljöverket beslutade den 21 juni 2018 att vid vite om 1,5 miljoner kronor förelägga Jysk AB att senast den 30 november 2018 vidta ett antal åtgärder.

Det handlade bland annat om att se till att arbetstagarna får kunskap i ergonomi, undersöka och riskbedöma manuell hantering och annan kraftutövning i butik, lager och varumottagning. Det handlade också om att se till att arbetstagarna har tillgång till och använder teknisk utrustning och hjälpmedel för vissa typer av lyft och förflyttning av tunga saker.

Jysk överklagade och begärde inhibition av verkets beslut. Företaget pekade bland annat på att utgången i målet är oviss, vilket enligt förvaltningsprocess­lagen kan utgöra grund för inhibition.

Förvaltningsrätten konstaterar att det för inhibition krävs att Jysk med stor sannolikhet kommer att vinna målet i slutändan. Och utifrån det som hittills framkommit i målet ser det inte ut som att Jysk kommer att vinna. Därför blir det ingen inhibition.

Bolaget överklagade till kammarrätten som inte meddelar prövningstillstånd. Förvaltningsrättens beslut står alltså fast.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö