Hon räddades av sin nya chef

2011-09-27 21:00 Elisabet Örnerborg  

Alma Trstenjak är it-support på ett större bolag. <br/> - Jag är en tillfrisknande alkoholist och jag måste jobba ganska hårt för att fortsätta så, säger hon.

<p>Alma Trstenjak vill nu berätta om sitt alkoholmissbruk. Men det har inte alltid varit så. </p> <p>- Stress på jobbet var en bidragande orsak till att mitt alkolholintag ökade. Jag förlorade kontrollen och började dra mig undan.</p> <p>December 2008 sökte hon sig till Beroendecentrum. För att få behandling, tolvstegsprogram och självhjälpsgrupp, måste hon vara sjukskriven i åtta veckor. Då blev hon tvungen att tala med sin chef. </p> <p>- Jag möttes av stöd, inga förebråelser, inga sneda blickar, säger hon.</p> <p>På Beroendecentrum sattes hon omgående på Antabus.Det gjorde att hon inte kunde dricka - och att hon inte tog itu med de problem som gjorde att hon drack. </p> <p>Tre veckor efter avslutad tiomånaders Antabuskur började hon dricka igen. På vardagskvällarna ett par starköl och en liter rosévin, på helgen tre boxar. Hon drack mer än någonsin samtidigt som hon ältade hur hon skulle kunna sluta.</p> <p>- Jag hade fått ny chef. Jag klarade inte av att tala om för henne att jag är alkoholist och framför allt inte att jag hade börjat dricka igen. Jag trodde inte arbetsgivaren ville hjälpa mig en gång till.</p> <p>På försommaren 2010 hade Alma Trstenjak missbrukat alkohol i sju månader efter återfallet och gått upp 20 kilo. Då var det ett gäng, inklusive den nya chefen, som stod och pratade om att gå ut tillsammans efter jobbet. </p> <p>- Min chef frågade varför jag inte ville följa med. Jag ville inte säga något inför de andra, men mejlade henne efteråt. Jag skrev att om hon ville veta kunde vi ta ett snack. En minut senare var hon hos mig.</p> <p>Alma Trstenjak fick sedan höra att en kollega hade anat hur det var och sagt något om det till chefen.</p> <p>- För mig var det ett mirakel. Att jag hade en kollega som sett. Att chefen var redo. </p> <p>Så fort Alma Trstenjak hade berättat hur det stod till, ringde chefen till Alna, som utreder behandlingsärenden. </p> <p>De gick dit några dagar senare för att träffa Alnas psykolog Luis Hellebuyck tillsammans. För att sluta dricka, ett villkor på Alna, fick hon återigen ta Antabus. Men nu var det tänkt som en krycka under en kortare tid. </p> <p>Via Alna fick hon kontakt med en KBT-psykolog som hon träffade en gång i veckan.</p> <p>- Hon hjälpte mig att se mina rädslor, att inse att stora-starka-jag faktiskt är sårbar och rädd för känslor, säger Alma Trstenjak.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen