Höga chefer stressar inte

2012-10-21 23:00 Elisabeth Vene  

Tyck inte synd om högsta chefen, som har ett så stressigt och ansvarsfyllt jobb. För ju högre positionen är, desto lägre är stresspåslaget, visar en studie.

Höga chefer känner sig inte stressade, trots sitt tunga ansvar. Och är det inte heller. Det har amerikanska forskare vid University of California lett i bevis genom att mäta nivåerna av stresshormonet kortisol i deras saliv.

Ju högre chefen är, desto lägre stresspåslag.

– Ledarskapslitteraturen trycker alltid på att det är mer stress ju högre upp i ledarskapet man stiger. Men det är alltså tvärtom, konstaterar forskaren Jennifer Lerner i en intervju på Harvard Kennedy Schools hemsida.

Förklaringen är antagligen att de har så god kontroll över sin arbetssituation. Tidigare forskning visar att yttre krav i kombination med låg nivå av personlig kontroll leder till negativ stress, med psykisk eller fysisk ohälsa som följd. Töres Theorell, professor i psykologi vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, förklarar för Vetenskapsradion:

– När man har makt själv kan man generellt styra sin tillvaro lite mer än vad många andra har möjlighet att göra. Man kan bestämma själv när man vill ta paus, man kan stänga av telefonen för det finns någon annan som tar samtalen, man kan välja att delegera obehagliga möten till andra personer.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen