Hitta rätt skydd för örat

2012-06-18 12:22 Peter Pettersson  

Se till att skydda din hörsel på jobbet. Hörselskador blir snabbt bestående.

Många arbetsgivare är dåliga på att ta sitt ansvar för bullret. Vid den senaste stora inspektionen som Arbetsmiljöverket genomförde för två år sedan var det sju av tio arbetsgivare som inte gjorde tillräckligt för att skydda sina anställda för buller.

Verket kontrollerade 600 företag inom bygg- och anläggning, gatu- och parkförvaltningar, transport, stenindustri, kyrkogårdsförvaltningar och fastighetsbolag. 450 fick förelägganden med över 1?500 krav på förbättringar.

Men även de som har hörselskydd på jobbet använder ofta skydden på fel sätt. Många tar av sig skydden under delar av arbetsdagen av olika anledningar.

– Det räcker med att man är utan skydd fem minuter under arbetsdagen för att skyddseffekten ska halveras, säger Stefan Vincze, produktspecialist på Honeywell.

Lite högre bullernivå kan få större konsekvenser än de flesta är medvetna om.

– En ökning med tre decibel halverar tiden du kan vistas i buller. 85 decibel är den lagstadgade gränsen för åtta timmars vistelse utan ökad risk för hörselskada. Det betyder att vid 88 decibel kan du vistas fyra timmar i den miljön, säger Isabelle Aubin, produktchef för hörselskydd på 3M.

Både hörselkåpor och hörselproppar kan användas för att sänka bullret till en nivå som inte är skadlig. Men de måste användas korrekt för att ge skydd.

– För kåpor är det viktigt att de sluter tätt. Om man till exempel har glasögon är det stor risk att kåpan trycks ut av glasögonskalmen och då ökar risken för att kåpan inte skyddar tillräckligt. När det gäller proppar är det vanligaste

felet att man inte vet hur man ska sätta i dem. De måste ner ordentligt i hörselgången, annars ger de i princip inget skydd alls, säger Stefan Vincze.

Ljudnivån innanför skyddet ska inte vara högre än 75 decibel för att vara acceptabel. Men hörselskydden ska inte dämpa för bra.

– Om man till exempel arbetar på en arbetsplats där det finns larmsignaler, eller truckar som rör sig hela tiden, är det viktigt att hörselskydden inte dämpar så mycket att man inte hör de ljuden, säger Stefan Nygård, expert på buller och vibrationer vid Arbetsmiljöverket.

Han påpekar att det är viktigt att man som anställd tar reda på vad som gäller på arbetsplatsen.

Vill man kontrollera hur det bullrar på jobbet kan man numera använda gratisappen Buller som Arbetsmiljöverket tagit fram. Den finns både till Iphone och Androidmobiler.

– Den är inte ett exakt instrument. Men vi har testat den i olika sammanhang och visar den förhöjda värden, är det skäl att ta upp det med arbetsgivaren och kanske med skyddsombudet, säger Stefan Nygård.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö