Hillevi Engström: ”Ligger i mina gener att ta fajten”

2013-01-27 23:00 Elinor Torp  
"Jag skulle gärna se att man på fler universitetsutbildningar fick in arbetsmiljö för blivande chefer. Civilekonomer blir ju väldigt ofta chefer. De får noll timmar arbetsmiljö", säger Hillevi Engström. Foto: Jörgen Appelgren

Polis och skyddsombud. Udda bakgrund för en moderat arbetsmarknadsminister. Själv hävdar Hillevi Engström att hon står för något nytt, och skulle inte bli förvånad om nästa på posten är som hon, brokig. Det hela började med höga krav hemifrån.

I tonåren fick Hillevi Engström ge bort sitt rum. Hennes pappa kunde komma in och säga: Tyvärr, nu får du flytta ut för den här killen ska bo i ditt rum ett tag.

– Då vart man ju jätteglad, säger Hillevi Engström, i dag 49 år.

Pappan hade ett skoldaghem i Tensta. Han var lärare och betydligt mer vänster än mamma revisorn, moderat kommunpolitiker. Hon skrattar åt minnena från middagsbordet. De heta diskussionerna. Huset var aldrig tyst. Människor kom och gick. För att få ihop ekonomin hyrde familjen ut rum till musiker, poliser, alla möjliga, minns Hillevi Engström. När hennes rum ockuperats flyttade hon in hos lillasystern, Karin Hübinette, numera journalist och programledare. Hon hade även två bröder. Pappan tyckte att döttrarna skulle vara som dem, inga småflickor som lekte med dockor.

– Mina bröder mekade med bilar. Jag och syrran skulle vara minst lika bra, och då ville vi ju gärna vara lite bättre.

De gick med i Försvarets motorcykelklubb och tog körkort 16 år gamla.

– Mina föräldrar hade förväntningar och krav. Det tycker jag man ska ha på sina barn, att man är duktig i skolan, idrottar och rör på sig, jobbar extra på lov och helger. Engagerar sig, säger Hillevi Engström och tittar ut på himlen som mörknar.

Hennes jobb, arbetsmarknadsdepartementet, är inkvarterat i gamla posthuset i centrala Stockholm. Ute är luften bitande kall. Snön har pressats hård och halkig. Fotografen fick vända i dörren och komma tillbaka en annan dag för pressekreteraren Niklas Gillström ville att bilden på arbetsmarknadsministern skulle tas utomhus. I hissen berättade pressekreteraren att han föddes samma år som Hillevi blev polis, 1983. Och så, när intervjun började, gjorde han klart att samtalet klockas och bandas.

Intervjun äger rum på pressekreterarens kontor. Hillevi Engström flyttar in blicken. Mobilen på bordet vibrerar. Hon tittar på displayen, trycker på upptaget.

Van vid akuta utryckningar är hon efter åren som polis. Stresstålig. Att komma till jobbet

och tro att man inte kommer att bli avbruten är bara naivt. Som polis, politiker och även facklig har hon lärt sig att inget riktigt går att förutsäga. Redan på mellanstadiet var Hillevi Engström ordförande i elevrådet. Och på polishögskolan fanns inga alternativ. Kamraterna hette polisfackets ungdomsförbund. En dag kom facket in i klassrummet och sa att de inte går ut igen förrän alla skrivit under. Sagt och gjort. Alla blev medlemmar.

De första åren körde Hillevi Engström radiobil. Så småningom blev hon kriminalinspektör och förhörsledare i grova brott, mycket familjevåld. Sedan jobbade hon fackligt och valdes till skyddsombud.

– Vi pratar 80-tal. Miljön var manlig. Till exempel hade en öppet homosexuell person aldrig kunnat bli polis. Helt uteslutet. Människor med utrikesbakgrund hade det inte heller så lätt. Att vara kvinna och polis började sakta accepteras.

Att polisyrket var farligt visste alla, men att skyddsutrustning, kläder, vapen – allt som poliser jobbade i och med var anpassat till en kropp, 1,80 centimeter lång och 80 kilo tung, pratade myndigheten mindre om. Sådana frågor tog Hillevi Engström tag i.

– Är man facklig, eller politiker, ligger det i ens gener att ta vissa fajter. Om man vill ha en klapp på axeln får man välja något annat.

Proppfulla dagis styrde in henne i politiken. När äldsta dottern behövde barnomsorg fanns ingen dagisplats i hemkommunen. Hillevi Engström hade velat börja jobba redan efter ett halvår, men det tog tre år innan dottern kom in på förskola. Hon bearbetade kommunen, men inget hjälpte. Bättre då att sitta i kommunen själv och bestämma, tänkte Hillevi Engström och satte i gång att bläddra i partiprogram. Ett borgerligt fick det bli, men folkpartiet eller moderaterna?

Pressekreterarens mobil tjuter. Alarmet.

– En minut kvar, säger Niklas Gillström.

– Nu ska vi inte vara så kinkiga. Stress är inte bra för arbetsmiljön, säger Hillevi Engström och svarar på några frågor till.

Fysisk arbetsmiljö går att ta på och mäta. De psykosociala bitarna är svårare. En anställd kan tycka allt är toppen medan en annan får ont i magen av att gå till jobbet. Skyddsombuden har ingen enkel uppgift. Särskilt svårt misstänker hon att uppdraget är på företag med snäva ekonomiska förutsättningar. Hillevi Engström önskar att både arbetsgivare och fackförbund tryckte mer på det meriterande med att vara skyddsombud. Det skulle underlätta rekryteringen tror hon.

I fjol fick Hillevi Engström kommentera de många dödsolyckorna bland unga. Under hösten minskade antalet arbetsolyckor på grund av lågkonjunkturen. Även om arbetsmarknadsministern gärna vill få det till att regeringen prioriterar rätt. Hon är också noga med att påpeka att det var hennes företrädare och inte hon som skar ner Arbetsmiljöverket.

– De har till och med fått lite ökade anslag sedan jag tillträdde 2010, understryker hon.

Att endast 40 procent av tjänsterna på Arbetsmiljöverket får återbesättas och att inspektörerna minskar i antal känner hon inte till. Men hon önskar sig mer pengar till myndigheten säger hon inlindat.

– Det är klart, alla statsråd vill ju ha mer resurser till sina käpphästar. En viktig del är arbetsmiljöforskning, att vi får mer fakta om hur mycket en bra arbetsmiljö sänker samhällskostnaden. Olycksfall i tidig ålder kostar ju enormt mycket.

Hur arbetsolyckor utreds, eller inte utreds, är ett annat problem. Enligt Hillevi Engström är det inget fel på lagstiftningen. Däremot kom hon aldrig som polis i kontakt med arbetsmiljöbrott. Ingen arbetsgivare dödar ju sina anställda uppsåtligen. Slarvet är brottet. Hon tror att det är skälet. Att det inte riktigt går in i polishjärnan.

Under 2013 ska ett förslag om sanktionsavgifter läggas fram till riksdagen. En inspektör från Arbetsmiljöverket ska i framtiden kunna bötfälla arbetsgivare som inte sköter sig, direkt på plats.

Pressekreteraren skruvar på sig. Hillevi Engström avslutar meningen.

– Följer man de regler som finns kan väldigt mycket förebyggas. Men struntar man i allting och bara kör på så är det klart att olyckan lätt sker.

Hillevi Engström

Ålder: 49 år

Familj: Gift. Två barn. Två bonusbarnbarn.

Bor: Södra Stockholm, hus i skogen.

Intressen: Friluftsliv. Paddling, skridskoåkning, skidor. Köra motorcykel. Spela handboll, men har skadat knäet, så osäkert om det blir mer av det.

Lön: 118 000 kronor i månaden.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen