HD tar inte upp fall från stege

2020-05-15 00:00  

EJ PT. En anställd skadade sig efter att han föll från en stege. Företaget krävdes på 100 000 kronor i företagsbot men ansåg inte att det gjort något fel. Företaget drev ärendet till högsta instans men fick det inte prövat.

Den 4 april 2016 inträffade en olycka på Håbe Fog AB:s arbetsplats i Katrine­holm. En anställd föll från en pall tre meter ner på golvet. Han skadade sig och fick skallfrakturer och frakturer i en ryggkota.

Åklagaren: Lotten Loberg, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbets­miljö­mål, väckte åtal och krävde 100 000 kronor i företagsbot.

Företaget: Ansåg att ansvarig gjort vad som skäligen kunnat krävas. En riskbedömning hade gjorts och muntliga direktiv hade getts.

Tingsrätten: Fann brister i fallskyddet. Mot bakgrund av höjden, som mättes till 280 centimeter, och avsaknaden av ett godkänt skyddsräcke var riskbedömningen inte tillräcklig.

Skadan motsvarade enligt praxis en bot på 200 000 kronor. Men rätten på­pekade att det numera var ett enmansbolag med liten omsättning. Åklagarens krav på 100 000 kronor framstod därför som skäligt.

En av nämndemännen var skiljaktig. Han fann inga skäl att jämka företagsboten.

Företaget: Överklagade tingsrättens beslut.

Hovrätten: Meddelade inte prövningstillstånd.

Företaget: Överklagade beslutet och ansökte om prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Beslut: Högsta domstolen finner inte skäl att meddela prövningstillstånd.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö