Här tas nya tag mot förslitning

2016-11-14 00:00 Fredrik Karlsson  

SVENSK TEKNIK. Robothandsken hjälper sjuka tillbaka till arbetet. Nu ska den även se till att friska bilarbetare inte slits ut i förtid.

Världens näst största biltillverkare har fått upp ögonen för svensk robotteknik. GM har skrivit kontrakt med Bioservo Technologies som håller till i Kista i norra Stockholm.

– Det är fortfarande mycket manuellt arbete i bilfabrikerna, det handlar exempelvis om att hålla i verktyg som skruvdragare hela dagen. Det kan leda till förslitningsskador, vilket man vill undvika, säger Martin Wahlstedt, projektledare på Bioservo Technologies som besökt GM-fabriken.

Fem personer sitter och mekar ihop delar till robothandsken i kontorshuset i Kista.

– Det är många tidskrävande moment för att montera ihop en handske, säger Martin Wahlstedt.

– En ganska dyr produktion, erkänner Johan Ingvast, utvecklingschef och en av bolagets tre grundare.

Robothandsken började som ett samarbete mellan forskare på KTH och läkare på Karolinska sjukhuset 2006. År 2012 fanns en produkt färdig, den så kallade Servohandsken. Bolaget har producerat systemen till handsken från lokalerna i Kista och sålde i början några tiotal i månaden men nu uppåt 60–70 stycken en bra månad.

Största kunden i Sverige är Arbetsförmedlingen, som har en stor budget för hjälpmedel för människor som ska tillbaka till arbetslivet efter skador, olyckor eller sjukdom. Handsken förstärker handens rörelse när man greppar om ett föremål. Och ju hårdare man själv trycker, desto mer förstärker handsken greppet.

Ett stort genombrott på ett nytt område kan nu vara nära, när en av världens största biltillverkare, GM, har fått upp ögonen för den svenska robothandsken.

GM har tillsammans med Nasa utvecklat en egen robothandske, ursprungligen för rymden, men man såg också möjligheten att använda den i bilfabrikerna. De testade handsken men beslutade sedan att leta efter en partner som kunde utveckla tekniken. Och nu är kontraktet med Bioservo Technologies påskrivet.

Med hjälp av Nasa-patentet och tekniken i den egna Servohandsken ska svenskarna utveckla framtidens hjälpmedel till GM:s fabriker.

– Före årsskiftet ska vi ha ett par system klara för tester i produktionen, säger Johan Ingvast.

– Eftersom vi har utvecklat delar av handsken och enheten själva behöver vi också producera dessa själva i nuläget. Men i en nära framtid kommer mer av produktionen att ske utanför huset. Vi kommer också att anpassa designen så att den blir lättare att producera i stora volymer.

Finansieras ännu privat

Bioservo Technologies föddes i ett samarbete mellan forskare på Kungliga Tekniska högskolan och Karolinska institutet och kombinerar medicinsk kunskap med modern robotteknik.

Servohandsken vann första pris i Robotdalen Innovation Award 2012. Bolaget har trogna kunder och ökande volymer men finansieras fortfarande via Almi och privata investerare.

Bolaget har 17 anställda och omsatte 11 miljoner kronor under 2015.

Så fungerar handsken

Den krafttillförande Servohandsken är framtagen för personer med nedsatt handfunktion. Den kan också användas av exempelvis montörer som greppar mycket, med stor belastning.

Handsken förstärker användarens grepp om ett föremål. Ju mer man trycker, desto mer kraft tillför handsken. Det sker genom sensorer i fingrarna, kablar till en motor eller dator man har i bältet. Då drar artificiella senor, vajrar, ihop fingrarna så att greppet förstärks.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö