Här provar de varandras jobb

2016-01-11 14:09 Elisabeth Vene  

NYA SAMARBETEN. Konsulten bytte sida och jobbade hos entreprenören. ”De där” på byggfirman förvandlades till ”vi”.– Jag upplever inget avstånd längre, säger Jia Li, civilingenjören som fick idén att göra praktik på varandras företag.

Vad händer egentligen när jag har lämnat ifrån mig ritningen? Det har Jia Li ofta undrat. Hon är civilingenjör och brokonstruktör på konsultfirman Tyréns i Stockholm. Efter att ha praktiserat på ett NCC-bygge vet hon mer. Och har därmed fått uppslag till vad som kan bli bättre ”hemma” på Tyréns.

– Snabba, effektiva och täta möten är en sådan sak, som vi nu delvis har infört på Tyréns. Sedan tror jag att ett tätare samarbete med entreprenörerna kan innebära att vi anpassar våra produkter mer efter deras behov, till exempel gör ritningar mer pedagogiska i stället för att de som nu bara innehåller det absolut nödvändiga, säger Jia Li, som nu är tillbaka i konsultsvängen.

Mellan konsulter och entreprenörer råder viss fientlighet. De har sällan direktkontakt, missförstånd kan lätt uppstå och få fördomarna att gro. Synd, tyckte Jia Li, som kom på idén att praktik hos varandra skulle kunna förändra attityden.

Både chefen på byggfirman NCC och Jia Lis chef på Tyréns tände direkt på idén, som nu är samarbetsprojektet Ympa, ”Yngre medarbetare som prövar annans arbetsplats”.

Jia Li praktiserade på NCC:s brobygge i Rotebro utanför Stockholm. Där var det skarpt läge, snäva tidsramar och akuta saker som måste fixas omgående.

– Det var kul att jobba så. Det passar mig, jag gillar när problem måste lösas direkt. På en konsultfirma behöver man inte fatta så många snabba beslut, det är mer långsiktigt hos oss.

Jia Li såg till att vara till nytta, stå och titta på är inte att Ympa.

– Jag gjorde en del beräknings- och ritningsarbeten, sådant jag kan.

Jia Li är helnöjd med mottagandet hon fick.

– Så fort det hände något fick jag hänga med.

Är det inte risk för att Ymparen stannar hos den andra arbetsgivaren?

– Snarare tvärtom. Jag känner att Tyréns har satsat på mig. Får man något av sin arbetsgivare så vill man ge också. Det är modigt av företagen att låta utomstående komma rakt in i organisationen.

Hur har Ympandet påverkat dig?

– Största förändringen är nog att jag inte känner ett lika stort avstånd längre. Jag skulle våga ringa dem utan problem och ställa frågor.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö